Ajankohtaista

Eurooppalainen leirikoulu

Anni Sundell
17.11.2009 klo 22:00

Oho, täällä on lämmin! Tämä oli ensimmäinen ajatus astuessani Laznia Nova -kulttuurikeskukseen krakovalaisessa lähiössä. Trans Europe Halles (TEH) -kokous oli juuri alkamassa, mutta ajatukset pyörivät vielä perusasioissa. Takana oli järkyttävän kylmä päivä Varsovan loskaisilla kaduilla sekä kolme tuntia junan odotusta Varsovan vetoisella juna-asemalla, joka oli täysin sekaisin lumimyrskystä.

Oho, täällä on baari! Ja oho, täällä on kirsikkavodkaa, luumuvodkaa ja hunajavodkaa. Olin siis vodkien taivaassa. Oho, täällä saa tupakoida sisällä! Oikeaa vanhan ajan baaritunnelmaa. Baari ilman savua on kuin tehdas ilman savupiippua, sitä ei tunnista baariksi, kuten ei tehdastakaan tunnista tehtaaksi.

Ja täällä on ihmisiä, mutta se ei ollutkaan mikään yllätys. Yli sata persoonaa kahdestakymmenestä maasta ja neljästäkymmenestä kulttuurikeskuksesta. Ketään en ollut tavannut aiemmin, ekakertalainen kun olin.

Kokous - kolme päivää workshoppailua, keskustelua ja sivustakuuntelua. Paljon sekavaa tai täysin käsittämätöntä, mutta juuri siksi niin kiehtovaa. Eurooppalaista kritiikkiä, kaiken vastustamista ja kaiken sallimista. Huutokeskustelua ja viihdyttävää väittelyä. Vanha asetelma hipit vastaan bisnes, mutta hippien pahimpia vastustajia ovatkin nykyään hippien näköiset bisnesnaiset ja -miehet. Ja kaikki olivat kuitenkin kuin yhtä suurta perhettä, kaikkien kanssa pystyi helposti juttelemaan. Ottaisinko tänään kohteekseni rentojen norjalaisten kaljanlipittäjien sijaan vaikkapa söpön ujon brittitytön tai bisneshenkisen latvialaisen? Yhtä helppoa oli olla puhumatta, uppoutua tarkkailijaksi baarin sohvaan.

 

Torstai
Working the net -sessiot: Valitsin neljästä ryhmävaihtoehdosta hyväntuulisen ruotsalaisen vetämän ryhmän, jonka otsikkona oli "TEH Media Network & TEH TV". Slovenialaisen vetämä "Meet the meat / Art flea market" kuulosti myös kiinnostavalta, mutta ryhmä oli peruttu, koska ryhmänvetäjää ei näkynyt. Mediaeksperttien ryhmä koostui 90-prosenttisesti balteista ja skandeista, joten keskustelun sujuvuus oli taattu. Kukin esitteli keskuksensa media-alaan liittyvän toiminnan, ja pohdimme verkostoitumisen mahdollisuuksia. Ryhmän vetäjä oli Tukholman Subtopiasta, jossa on paljon elokuva-alan toimijoita. Yllätyksekseni huomasin, kuinka paljon potentiaalia Kaapelitehtaalla ja Suvilahdessa onkaan: valokuvaajia ja mediataiteilijoita, AV-arkki, lehtien toimituksia, elokuvatuotantoa jne. Muilla ryhmän jäsenillä oli myös omia mediatuotantoja. No heh, onhan meilläkin pari omaa tuotantoa: ylläpidän koko ajan kaksia nettisivuja! Hehkutin myös Suvilahden graffitiaidan webcamia. Mediayhteistyö tiivistyy helpoiten juuri netissä. Konkreettinen esimerkki on juuri valmistunut TEH TV -sivusto, jolle kerätään YouTubesta TEH-keskusten videomateriaalia. Ehdotin sensuroimatonta materiaalivirtaa, joka sisältäisi myös kaiken mahdollisen fanimateriaalin. Noin puolet vastustivat ehdotusta, tietenkin, eurooppalaiseen tyyliin.   

Perjantai
Changing Room Training Day: Pysyttelin media-aihepiirissä, valitsin workshopin "Learn, Use, Create, Share", jossa testattiin uutta nettipalvelua. Changing Room -projekti tähtää kulttuuritoimijoiden kansainväliseen liikkuvuuteen. Olin todella vaikuttunut, kun kuulin että nettisivuille on tulossa oma wikipedia-osio, johon kerätään tietoa eri maista. Lisäksi palvelusta on tulossa yhteydenpitoväline kulttuuritoimijoille. Meidän oli tarkoitus testata kumpaakin nettisivujen osa-aluetta. Mutta aluksi tuskailimme pari tuntia järkyttävän hitaan nettiyhteyden kanssa. Olin jo aiemmin baarissa havainnut, että Kaapelitehtaan sivujen avautuminen kesti ainakin puoli minuuttia. Järkyttävää, olemmeko siis ollenkaan olemassa Etelä-Puolasta katsottuna? Säätöjen jälkeen harjoittelimme ensin oikealla Wikipedialla, jonka jälkeen aloimme lisätä TEH-wikipediaan tietoa esim. taideapurahoista ja nähtävyyksistä. Sinne tuli tehtyä myös linkki Valkeakosken sivuille. Loistoesimerkki eurooppalaisesta paperitehdaskaupunkimiljööstä! Tuntui hienolta olla tekemässä omaa wikipediaa, jonka sisältö määräytyy sen mukaan, mitä sinne itse halutaan.

Lauantai
General Assembly: Yleisistuntoon sai osallistua kustakin keskuksesta vain yksi delegaatti, joten hengasin Laznia Novassa sivustakuuntelijan, baarikärpäsen, ja "non-delegaatin" roolissa. Viimeksi mainituille oli omaa ohjelmaa, saimme osallistua Sibelius-akatemian opiskelijoiden Changing Room -projektiin liittyvään haastattelututkimukseen. Keskustelimme ryhmähaastattelussa liikkuvuudesta TEH:n sisällä. Ensimmäiseen kysymykseen "mitä liikkuvuus merkitsee?", vastaukseni lähtivät tasolta "jos ei liiku, on kuollut...". Mutta onneksi paikalla oli myös pysäyttävän viisaita puhunut baskeripäinen italialaisfilosofi. Parhaat vastaukset tulivat mieleen vasta myöhemmin baarissa, onneksi ne sai lisättyä haastatteluaineistoon vielä jälkeen päin.   

Vähän väliä kokouksessa tuntui oudon tutulta - ihan kuin olisi palannut kouluun. Kivempaan kouluun, eurooppalaiseen aikuisten leirikouluun, jossa vierekkäisten patjojen sijaan nukuttiin omissa hotellihuoneissa. Uusia kavereita sai helpommin kuin oikeassa koulussa, ja kaikki välitunnit, lounastauot ja illat menivät rattoisasti savuisessa baarissa.