Ajankohtaista

ULKOTALLINNAA POLKUPYÖRÄLLÄ

Stuba Nikula
6.8.2010 klo 12:11

Vuosi sitten sain opastetun Tallinnan kiertoajelun silloiselta kulttuurikaupunkipäällikkö Mikko Fritzeltä. Mikon oppien mukaisesti lähdin tälläkin kertaa katsomaan "nähtävyyksiä" polkupyörällä. Erinomainen tapa välttää vanhan kaupungin autenttinen hansa-tunnelma ja ylihinnoitellut ja -kansoitetut kujat. Varsinainen matkan syy oli tällä kertaa tutustuminen Telliskiven alueeseen, jota yksityinen omistaja kehittää kulttuuritoimijoiden toimialueeksi. Ovat vierailleet Kaapelilla sen verran tiheään, että vastavierailu oli vähintään paikallaan.

City Biken vuokraamo palveli taas kerran 10 min kävelymatkan päässä satamasta (google maps). Kuuden tunnin fillarivuokra 10 euroa. Ehdottoman suositeltavaa.

image

Ensimmäiseksi kohteekseni valitsin Uus Maailm -kaupunginosan, joka on yhteisöllisen asumisen ja arvokkaan peruskorjaamisen korttelisto pari sataa metriä vanhan kaupungin muurin eteläpuolella. Läpipolkemalla kokonaisuus ei aivan auennut, mutta nettisivunsa onneksi ovat kattavat. Virossa ollaan hypätty monella tavalla välivaiheita ohittaen ennakkoluulottomasti neuvostoajasta moderniin yhteisöllisyyteen vähän kuin kirjeestä faxin yli suoraan sähköpostiin.

image

Jo Uus Maailmssa aloin tajuta millainen määrä vanhoja puutalokaupunginosia vanhaa kaupunkia ympäröi. Toivottavasti riittää luovaa luokkaa ja uusvanhoillisia snobeja korjaamaan ne kaikki. Ikkunaremonttitapa sai sydämen vuotamaan verta. Alumiinipoka väärällä ruutujaolla on vallitseva standardi, joskin poikkeuksiakin onneksi löytyy.

image

Seuraavaksi etupyörä kohti TEH-sisarkeskus Polymeeria (google maps), jossa tajusi taas sen, ettei kulttuurikeskus ilman kahvilaa ole kuin tapahtumapaikka, joka uinuu muut ajat. Ennakkoluulottomasti "portista" sisään ja pihalle.

image

Jossa ei ollut oikeastaan mitään muuta kuin taas yksi huokausten silta lisää kokoelmiin. Pitäisiköhän joskus pitää joku seminaari siitä, mihin näitä siltoja on tai voisi käyttää...

image

Sitten keula kohti Telliskiveä (google maps), jossa vastassa olikin viiden hengen delegaatio.

image

Neuvostoarmeijalta tyhjäksi jäänyt 24 000 m2 kokonaisuus on kiinnostava monella tapaa. Keskellä kehittyvää kaupunginosaa, kahden puutaloalueen välissä, kivenheiton päässä päärautatieasemasta ja monella tapaa Kaapelin mallia toteuttava alue. Omalla tapaa kiinnostavaksi rakennukset tekee myös se, että armeijan ei ole koskaan tarvinnut raportoida tekemisistään esim. kaupunginarkistoon. Sähkö-, putki- tai rakennepiirustuksia on kuulemma turha etsiskellä mistään. Puolittain sotilaiden rakentamat viritelmät selviävät omistajilleen talvi kerrallaan, kun jossain poksahtaa tai tussahtaa ja sitten on kylmä tai pimeä. No, eipä toisaalta ole museovirasto niskassa.

image

Taas yksi silta kokoelmiin. Alue koostuu kymmenkunnasta rakennuksesta, joista n. puolet on jo jollain tapaa käytössä. Pääosa n. 100 vuokralaisesta majailee vanhassa hallintorakennuksessa.

image

Silmäämiellyttävästi vähän remontoiduissa tiloissa majailee arkkitehtejä, muotoilijoita, graafikoita ja mm. filmifestarin päämaja. Isompiin tiloihin on tulossa teatteria, lastentarhaa ja pajoja. Yksi rakennus on jo täytetty bändien treenikämpillä.

image

Erilaista taideprojektia on jo ollut. Tässä vihreä sali. Tai siis nyttemmin valkoinen, kun Helsingissäkin vuosittain Taik:in kutsumana käväisevä Ahne-taideprojekti maalasi seinät.

image

Polkupyöräily on nouseva trendi Tallinnassa. Ja miksei olisi, kun mäkiä ei juuri ole ja etäisyydet lyhyitä. Ensimmäiset fiksipyörät suhivat jo kaduilla iPadit polkijoidensa laukuissa. Telliskivessä on pyöräkorjaamo/tunaamo vähän Christianianin malliin

image

Vanhassa tehtaassa oli myös työläisten kokoontumissali, jossa neuvostomalliin kerrottiin mitä kullakin viikolla piti ajatella. Salin takana oli tehtaan oman radioaseman studio, jossa tuotannon loppumisen jälkeen oli kuulemma levytkin siistissä rivissä odottamassa seuraavaa DJ:tä.

image

Parin kivenheiton päässä (google maps) Telliskivestä sijaitsee sata vuotta vanhat lentovenehangaarit, joita nyt korjataan merimuseon käyttöön. Vielä vuosi sitten paikalla oli vain rappeutuvaa betonia. Nyttemmin jostain Euroopasta on löytynyt identtiset rakennelmat, joiden korjausohjeiden mukaan Tallinnassakin nyt toimitaan. Akustiikkasuunnittelijan ja lumikuormia laskevan insinöörin painajaisia, mutta kauniita yhtä kaikki.

image

Sadan metrin siirtymä vanhaan Patarein vankilaan (google maps) ja sisäpihan perukassa aivan meren rannassa on hyvin kaurismäkeläinen baari-ilmestys. Paikka sai paikallisoppaissa sen verran riipivät fiilikset, ettemme pysähtyneet edes kalaleivälle ja oluelle. Omasta mielestäni Patarei on yksi mielenkiintoisimpia turistikohteita kaupungissa. Vaan harvoinpa jaan mieltymyksiäni mielenkiintoisista paikoista enemmistöjen kanssa. Jopa kävelymatkan päässä keskustasta.

Hiukan yllättäen isäntäni olivat järjestäneet käynnin myös vanhaan voimalaan, Kultuurikateliin (google maps). Itselleni kolmas visiitti - heistä isolle osalle ensimmäinen. Noin seitsemän eri version jälkeen projekti on nyt kunnallisessa johdossa ja keväällä aukeaa ensimmäisen vaiheen korjausten jälkeen tiloja taidekoululle, museoille yms.

image

Vahvasti kunnallispolitiikan värittämän prosessin vetäjä on nyt luottamustaherättävästi Von Kraahl -teatterin johtaja. Kunnes saa potkut, voisi skeptisempi todeta.

image

Purkutyöt ovat vahvasti käynnissä ja suuri osa vanhoista koneista ja kuulemma kaikki asbesti on jo muualla. Hiukan yllättäen kreosootti tms. ei haissut nenään. Rahanpolttaminen jonkin verran.

image

Tässä isäntäni sekä paikallisen kulttuurikeskuksen neiti ihmettelemässä vinon hiilenkuljettimen luomaa aivoilluusiota. Grynderitaustaiset Telliskiven puuhamiehet totesivat, että paikka on enemmän "theme park" kuin "somethin you can make money with". Ja allekirjoitan väitteen. Kerroksia ja puolikerroksia on tolkuttomasti ja väleissä niin hankalan muotoisia usein ikkunattomia tiloja, ettei minkään kovin järkevän toiminnon sijoittaminen sinne tapahdu aivan ilman mielikuvitusta ja hyvää tahtoa.

image

Telliskivi ja Kulttuurikatel eivät siis onneksi kilpaile vuokralaisista tai (ainakaan vielä) yleisöistäkään. Aika näyttää mitä Tallinnassa tapahtuu, mutta ollakseen tuollainen Helsingin puolikas huikea määrä tiloja luovalle luokalle sinne on rakentumassa. Kaikkea sekoittaa myös tuleva kulttuurikaupunki 2011 -vuosi, mutta siihen isännät tuntuivat suhtautuvan jo terveen heppoisesti.