Ajankohtaista

TREFFIT BASTIONIN KÄTKÖISSÄ

Anni Sundell
22.9.2010 klo 11:51

Syksyn TEH Meeting pidettiin Moritzbasteissa, Leipzigissa, Saksissa. Suomalaisittain hienoa - historiallisen Saksin mukaan on nimetty koko maa. Leipzigin vieressä on hieman särmikkäämpi Dresden. Berliinistä käsin ne ovat kuin Lahti ja Tampere (junamatka Leipzigiin 1 t ja Dresdeniin 2 t), Maineikkaita taidekouluja, taidemuseoita ja ateljeetilaa vanhoissa tyhjissä tehtaissa on väkimäärään nähden enemmän kuin tarpeeksi, joten saksilaiskaupungeista on kehittymässä uusia berliinejä.

Huomio kiinnittyi Berliinistä tuttuihin, lukuisiin liisteröitäviin julistepintoihin. Keikoista ja tapahtumista tiedotus hoituu kaupunkitilassa, siellä missä ihmiset liikkuvat. Pyöreitä pylväitä oli eri puolilla kaupunkia, ei pelkästään kulttuurikeskittymissä. Moritzbasteilla oli kyllä oma pylväänsä, ja toisen tärkeän kulttuurikeskuksen Werk 2:n edessä oli julisteseinä.

image      image
Pintandwefallia ja Indicaa, peräkkäisinä päivinä...

 image
Moritzbastei on 1500-luvulla rakennettu puolustuslinnoitus kaupungin ydinkeskustassa. Valtavasta kellarilabyrintista näkyy maan pinnalle vain matala rakennelma.

image
Alas kurkistamalla muurien kätköistä löytyy viihtyisä terassi.

image

image

image

Muurien ja kaltereiden takana syötiin, juotiin ja tehtiin isoja päätöksiä innostuneissa tunnelmissa. TEH on elämänsä iässä 27 vee, eikä onneksi mikään loppuunpalanut rokkari. Verkosto laajeni jälleen, nyt mukana on jo 51 keskusta. Uudet keskukset ovat Lódzissa, Västeråsissa ja Bratislavassa. Lähiaikojen kokousten keskustelunaiheena tulee olemaan, miten loputonta ameebamaista laajenemista voisi jotenkin säädellä. Niin monet muutkin Euroopan kulttuurikeskukset täyttävät TEH-kriteerit, ne ovat monitaiteellisia, itsenäisiä jne. Potentiaalisia jäsenehdokkaita voisi olla satoja. Eniten TEH:iä kiinnostavat maat, joista ei ole jäseniä, eli Espanja, Kreikka jne. Tämäkin edistyy, näyttävä espanjalaisdelegaatio oli tullut tutustumismielessä mukaan Meetingiin.

Yleisfiilis oli mainio, mutta välillä tuntui että porukka katosi Moritzbastein labyrinttien syövereihin. Kokouspäivien iltoina eri tiloissa saattoi nähdä ainakin viisi bändiä ja tanssia kuuden DJ:n tahtiin. Perjantaina teemana oli "Girls in the Front" eli naislaulajilla varustetut bändit. (Ei vaikuta kovin erikoiselta... ehkäpä Saksassa naiset eivät yleisesti soita esim. rumpuja?)

Keikkapaikkana Moritzbasteissa ei ole kehumista, ilmeisesti historiallinen rakennus on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisenä (vrt. Merikaapelihalli), joten akustiikkaan ei ole kiinnotetty huomiota. Pelkkä tiiliholvikaari - ei hyvä. Ennemmin kuin oikea keikkapaikka, Moritzbastei on muinaismuisto jossa on keikkoja. Ongelmana vain on, että Moritzbastei on lähes pelkästään keikkapaikka. Muita tapahtumia on vain harvoin, satunnaisia tanssiesityksiä ym.

Perjantaina oli workshoppeja, joiden aiheet vaihtelivat talouden alkeista kestävään kehitykseen ja meditaatioon. Stuban excel-tykitys olisi varmaan ollut workshopeista hyödyllisin, mutta keskityin mielummin makaamaan joogamatolla ja kuuntelemaan espanjanamerikkalaisen parantaja/jazzlaulaja/opettajan juttuja grounding-meditaatiosta...

Lauantaina pääsimme tutustumaan Leipzigin muihin kulttuurikeskuksiin. Valitsin kohteeksi Werk 2:n. Leipzigin Suvilahdessa on keikkapaikkoja, graffitimaalausseiniä ja graffitikulttuuria edistävä yhdistys, Grafftiverein.

image

image

image

image

image
Biletarjonnassa jyrää Depeche Mode -teema.

image
Ja vuosittainen Bach-festivaali.

image
Graffitimaalareille ei ole varattu pelkkää aitaa, vaan talon seinää.

image

Erilaista kuvataidemenoa oli seuraavana yönä laitakaupungin entisellä teollisuusaluella, Spinnereissa. Noin 10 hehtaarin kokoisessa vanhassa puuvillatehtaassa on jo 15 galleriaa/näyttelytilaa ja siellä työskentelee noin 100 taiteilijaa. Tiloja kunnostetaan koko ajan lisää. Aiemmin samana päivänä oli järjestetty kierroksia gallerioihin ja avoimiin ateljeihin.

image
Avajaisbileiden meininkiä. Tarjolla hyytelöä, suoraan pöydältä syötäväksi!

image
Ja foliolla luotua glamouria.

image
Tämä on tulevaisuuden tärkeä kadunkulma. Nyt ympärillä on vain pimeää ja tyhjiä katuja.

Spinnereissa ja sen ympäristössä on jotain samaa tunnelmaa, mitä voin kuvitella olleen 80- ja 90-lukujen taitteessa Kaapelitehtalla. Tai samoihin aikoihin Berliinissä.