Ajankohtaista

LOFT ETAGI JA KYMMENKUNTA KAPAKKAA

Stuba Nikula
15.11.2010 klo 08:33

Kaikessa Venäjään liittyvässä kulttuuritekemisessä maan ahkerimman toimijat titteliä pitävä Korjaamo vetää kolmivuotista projektia, jossa pyritään yhdistämään helsinkiläisiä ja pietarilaisia riippumattomia kulttuuritoimijoita. Kunnianhimoinen tavoite, jota alettiin todenteolla määritellä kaksipäiväisessä seminaarissa. Ensimmäinen päivä oli Korjaamolla enkä ehtinyt paikalle, mutta jälkimmäinen osio Pietarissa mahtui aikatauluun. Ja hyvä, että mahtui, sillä olin yksi puhujista ja yhden keskusteluryhmän sihteeri.

image

Kokouspaikkana toimi Ligovskyllä sijaitseva Loft Etagi -niminen kulttuurikeskus, jonka neljänteen kerrokseen kiipesi kymmenhenkisen viisikansallisen projektiryhmämme seuraksi hiukan toistasataa paikallista toimijaa kuvataiteen, teatterin, tanssin ja muotoilun alalta. Itse pidin viidennen kerroksen viinibaaria ja jopa kolmannen kerroksen design-kahvilaakin luentosaliamme houkuttelevampina. Mutta kuten toisen päivän jälkeinen ilta ja yö sittemmin osoittivat, ruoka ja juoma ovat hyvin keskeinen osa kulttuurivaihtoa ja baareista ei ole pulaa.

image

Virallinen osuus sisälsi case-esittelyjä, teoriaa ja puuduttavaa tulkkausta. Keskeisin yhteenveto loppupäivän keskustelussa oli: "your situation is utopi for us". Matka jatkuu ja katsellaan muuttuuko utopia konkretiaksi.

Hapen lopullisesti loputtua luentosalista pidettiin pieni tauko, jonka aikana ehdin kurkata ympärilleni. Talossa on työtiloja, pieni kauppa ja muutamakin galleria. Opastettua kierrosta ei ollut, joten hiukan hämäräksi jäi kuinka paljon, kenelle, miksi ja kenen toimesta.

image

Yksi neljästä brittiläisestä puhujasta vastasi omalta osaltani reissun arvokkaimmasta annista. Rouva tutkii organisaatioiden toimintaa yhteiskunnassa hiukan normaalia teroreettisemmin ja piirsi illallispöydän paperiliinaan kuvion, jolla selitti kulttuurin ikuisen uudistumisen, korjasi nykyisen rahoitusrakenteen viat ja vieläpä hahmotti organisaatioiden johtajuuden erilaisuudet ja vaiheet. Kaiken tämän vartissa ja täysin aukottomasti. Kuvio alla. Oppikaa.

image

Kaikenselittävien kuvioiden jälkeen paikalle saapui George, jonka mukaan ryhmämme nuorempi puolisko lähti tutustumaan pietarilaiseen baarikulttuuriin. Sekava, uuvuttava ja aamuseitsemältä päättynyt retki oli vähintäänkin antoisa. Kävi ilmi, että luentomme oli tehnyt meistä pienimuotoisen tietyn piirin nähtävyyden, joten paikan kuin paikan ovet aukesivat sujuvasti ja tarjoilu oli ripeää. Todistusaineistoa kameraan ei kertynyt kuin erään vain kutsuvieraita sisään päästävän galleria-baari -yhdistelmän vessapaperikokoelma.

image

Kierros päätti virallisen ja epävirallisen osuuden, jonka jälkeen jäin omalle osuudelleni. Käveltyäni viidessä tunnissa oloni tasaiseksi ja kasvoilleni aiempaa luonnollisemman punoituksen siirryin Georgialaisen ruoan ja sirkuksen pariin. Pari pistäytymistä oluelle toki nähtävyyksien väleissä. Lähtöpäivänä en malttanut kävellä oli, kun vastaan tuli Russian State Museum of Arctic and Antarctic. Kyllä sitä yhden museonkin voi kurkata, niitä kuulemma pietarissa on muitakin.

image