Ajankohtaista

HALLITUS VENÄJÄN TURUSSA

Stuba Nikula
12.5.2011 klo 14:13

"Omistaja omistaa, hallitus hallitsee, johtaja johtaa ja työntekijät tekevät työt." Näinhän se toimii kaikissa maan ja maailman osakeyhtiöissä. Niin meilläkin.

Omistajamme on Helsingin kaupunki, joka kerran vuodessa nimittää hallituksen ja muuten pysyttelee melko etäällä elämästämme. Hallituksemme koostuu kahdesta kunnallispoliitikosta, kahdesta virkamiehestä ja kolmesta vuokralaisesta. Puheenjohtajan nuijaa pitelee kulttuurihenkilö, jolla on näkemystä ja kokemusta myös kunnallisesta päätöksenteosta. Näin on ollut aina ja myös nyt.

Onneksemme hallituksemme on hyvin sitoutunut työhönsä ja halukas ymmärtämään riippumatonta kulttuurikenttää laajemminkin.

Nyt sitä mentiin ymmärtämään lähes koko joukon voimin kahdeksi päiväksi Pietariin.

image

Ensimmäinen pysäkki oli Loft Etagi. Paikkaa pyörittää venäläiseen tapaan rikkaan miehen kulttuurisesti orientoitunut vaimo. Ei mitenkään ideaali malli, mutta maassa, jossa 95% kulttuurirahoituksesta menee erilaisille vuosisataisille instituutioille, ei parempaakaan ole tarjolla.

Loftissa on viidessä kerroksessa taiteilijoiden työtiloja, gallerioita, kokoontumistiloja, mukava kahvila-ravintola sekä pieni hostelli.

image

Toinen vänäläinen tapa tuntuu olevan sähköposteihin vastaamattomuus. Tästä syystä kunnollinen esittelykierros jäi kokematta, mutta suuri osa tiloista oli onneksi nähtävissä ja ymmärrettävissä ihan ominkin päin.

Vanhojen tehtaiden kiertämisen väliin saimme mahtumaan kierroksen Eremitaasin museoissa. Erakkomajaksi rakennettu 125 000m2 (= 2,5 x Kaapelitehdas) pytinki on jokaisella kuviteltavalla tavalla vaikuttava. 3 000 000 vuosittaista kävijää kertoo sekin omalla tavallaan paikan merkityksestä ei vain Venäjän, mutta myös Euroopan ja koko maailman historiassa.

Talon, sen tilojen ja siellä esillelaitettujen teosten kuvaaminen kännykällä tuntui loukkaukselta, joten jääköön ainoaksi kuvaksi kollaasi siitä, miten edes rakennuksista kauneimmat ja arvokkaimmat eivät ole immuuneja kiinteistöinsinöörifasismille.

image

Päivän keskimmäinen pysäkki oli - piti olla - Tkachi Creatvie Space. Sovittuun tapaamiseen ei koskaan tullut ketään paikalle ja ennakkotietona kerrottu tieto "we have some renovations going on" osoittautui pienoiseksi vähättelyksi. Syksyllä sitten uudestaan.

image

Pääkohteemme Pietarissa oli kuitenkin keskus nimeltään Pushkinskaja 10. Paikalliseksi Kaapelitehtaaksi usein mainittu paikka esiteltiin meille osaavan ja ahkeran oppaan toimesta. Kaksikymmenvuotinen historia näkyi, tuntui ja haisi - pääosin hyvällä tavalla.

image

Alunperin neuvostoajan loppumetreillä tehtynä talonvaltauksena alkanut projekti on säilyttänyt ison osan ideologiastaan ja uusiutunutkin monelta osin. Beatles-museo kuulostaa meikäläiseen korvaan hiukan kummalliselta, mutta 90-luvun tapahtumat ovat tehneet siitä paljon musiikkiaan suuremman asian. Eikä museokaan ole kuin pari täyteenahdettua huonetta muistoesineitä, maalauksia ja julisteita.

Pääosa tiloista on kuvataiteilijoiden työtiloja, joissa moni taiteilija myös asuu. Yhteen päästiin vahingossa sisäänkin.

image

P10 elää kahdessa vuorossa. Päiväsaikaan taloa käyttää lähinnä taiteilijat, galleriat ja muutama äänilaboratorion ja vastaavan tapainen toimija. Illalla kaksi kapakkaa aloittaa naapurien iloksi meluamisensa ja kirjallisuuspiirit yms. kokoontumisensa.

image

Keskuksen hallinnollinen malli on edelleen suhteellisen anarkistinen. Alkuperäisten toimijoiden parikymmenpäinen joukko päättää uusista vuokralaista ja vaihtuvuus on maltillista. Virallinen suhde kaupunkiin saatiin aikaiseksi 22 vuotta sitten tekemällä 50 vuoden ilmainen vuokrasopimus tilasta. Puoliväli häämöttää, mutta se ei tunnu ketään häiritsevän. Tontti on erittäin arvokkaalla paikalla ja ympäristökin jo melko puleerattu. Venäjällä yli kaksikymmentävuotta on kuitenkin kaiketi sama asia kuin iäisyys, joten turhan arastelun ja varmistelun sijaan P10:ssä keskitytään tekemiseen, olemiseen ja uudensynnyttämiseen.

Yksi uusista tekemisistä on Pietarin riippumattoman kulttuurikentän kartoittaminen. Kokouksia ja verkottumista on tehty viimeksi maaliskuussa ja kesäksi on luvassa jokin painotuotekin. Koitimme kertoa, että tuo on varteenotettavaa matkailuinformaatiota, mutta ainakin toistaiseksi työtä tehdään ihan omaksi iloksi ja toisilta oppimisen tavoitteilla.

image

Tässä vielä P10:n herra johtaja itse. Kiinnostuneena itsestään kiinnostuneista kävijöistä.