Ajankohtaista

TRANS EUROPEAN NORDIC-LATIN LEADERS LAB - PART 1

Stuba Nikula
16.5.2011 klo 09:28

image

Eurooppalainen kulttuurikeskusverkostomme (www.teh.net) elää ahkeraa aikaa. EU pudotti järjestön toiminta-avustusten saajien listalta, mutta myönsi toisella kädellään melkein miljoona euroa kolmen vuoden projektiin, joka koostuu isolta osin erilaisista henkilöstön liikkuvuus-, oppimis- ja kehittymismanöövereistä. Tätä summaa lihottaa vielä pohjoismainen ja ruotsalainen melko näkemyksellinen rahoitustapa.

Olemme pitäneet jo kolmen vuoden ajan yhtä kuuden pohjoismaisen keskuksen johtajan kanssa terapiakeskustelurinkinä. Nyt tuota joukkoa lihotettiin seitsemällä uudella ihmisellä Italiasta, Ranskasta, Espanjasta ja Portugalista. Osaa heistä ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa johtajiksi, kun koko keskuksen toiminta saattaa perustua vapaaehtoistyöhön, jota vapaaehtoiset itse yhdistystensä hallituksissa 100 prosenttisen demokraattisesti koordinoivat. Kovin on erilaista riippumattoman kulttuurikentän rahoitus unionissamme.

image

Ryhmä saatiin ensimmäisen kerran yhtä aikaa samaan paikkaan Lundiin, jossa myös verkoston päämaja sijaitsee. Aamupäivän julkisen johtajuus-luennon jälkeen aloimme hiukan hämmentyneinä pohtia asioita, aiheita, aikoja ja paikkoja tuleville tapaamisillemme. Kävi ilmi, että tällä kertaa kätemme eivät todellakaan ole sidotut. Päättymispäivmäärää ja kokonaisbudjettia lukuunottamatta juuri mitään ei ole luvattu, päätetty tai sovittu tehtävän.

image

Puolen päivän ihmisiin ja näiden työympäristöihin tutustumisen jälkeen alkoi käydä selväksi, että eiköhän vaan rupatella, kun kerran ruotsissa ollaan ja kahvia ja pullaa riittää. Rupateltavaa toki riitti ja erilaisten historioiden, tavoitteiden, näkemysten ja periaatteiden ristisiitos avasi näkemystä omaan työympäristöön ja -tehtävään varsin kiitettävästi. Pohjoismainen puuhapiirimme totisesti elää erilaisessa todellisuudessa kuin eteläinen. Toisaalta intoa ja asennetta olisi etelässä tuontitavaraksi asti.

image

Että eipä sen enempää keskinäisistä ja luottamuksellisista asioistamme.

Sen verran on pakko huomioida, että neljäs kertani Lundissa - tuossa kyläpahaisen ja kuulun yliopistokaupungin risteyksessä - oli hämmentävä. Keväinen kaupunki muistutti pahasti Truman showta, jossa onnelliset ihmiset kuljeksivat kaupungissa tv-ohjelman lavasteina. Roskaton ja töhrytön idylli suorine istutusriveineen ja aina nauravine lapsineen oli vähintäänkin epätodellinen. Toisiaan pyörän satulasta moikkailevat tweed-takkiset professorit täydensivät kuvaa.

Luojan kiitos lähtiessä asemalle liukui graffiteilla sotkettu juna. En pidä tageista ja junien tuhrimisesta, mutta tuossa ympäristössä se oli tervetullut muistutus ihmisen vapaasta tahdosta ja tarpeesta uudistaa ympäristöään. Varmaankin Malmön ratapihalla maalattu.

image

Niin, on siellä hieno tyhjä observatoriokin keskellä kaunista puistoa. Suunnittelevat sinne luovan yrittäjyyden hautomoa. Omaperäistä vai käsikirjoitettua...