Ajankohtaista

REAL-LIFE TRUMAN SHOW PART 5

Stuba Nikula
7.9.2011 klo 14:40

Jälleen kerran löysin itseni Lundista, tuosta Etelä-Ruotsin akateemisesta kehdosta. Tälläkin kertaa syynä oli eurooppalaisen Trans Europe Halles -verkostomme johtokunnan kokous.

Vaihtelun vuoksi kokous vain alkoi ja loppui Mejeriet-keskuksessa ja keskimmäinen - yhdeksän tuntia + yhteiskokattu illallinen - sessio istuttiin verkoston pääsihteerin kotona. Jos Lund on Malmön Järvenpää, niin Birgittan koti on jotain Pornaisten äärimmäisen nurkan maaseutua. Sinänsä rauhallinen paikka istua ja jutustaa, mutta melko merkillinen maailma keskellä pelloiksi parturoitua Skånea.

Ehdotimme pääsihteerillemme, että hän voisi hakea verkoston jäseneksi, koska 2,5 vuotta kestänyt remontti ja 2-vuotias Vera-lapsi muodostavat selkeästi monimuotoisen kulttuurikeskuksen, jonka pääfokukset ovat käsityöt ja lastenkulttuuri. Uusia ruotsalaisia keskuksia ei kuitenkaan verkostoon enää haluta, joten keskityimme olemassaolevien murheisiin.

EU:n toiminta-avustuksen loputtua verkostomme on merkillisessä tilanteessa. Parin miljoonan euron 50%:sti EU:n rahoittama liikkuvuus- ja kehitysprojekti sauhuaa kovalla vauhdilla eteenpäin, mutta kopiopapereiin ei meinaa riittää rahaa. Tästä huolimatta keskityimme elämän valoisiin puoliin ja laadimme seuraaviksi vuosiksi kupletin, jonka juonena on elää ja elävöittää Eurooppaa laajasti.

On hämmästyttävää huomata, miten esim. ex-Jugoslavian alueella on kolmattakymmentä kulttuurikeskusta, joiden pääasiallinen tehtävä on kyseenalaistaa olemassaolevaa elämänmenoa ja toimintakulttuuria taiteen keinoin ja samalla väistellä alati vaihtuvien pormestarien mielenliikkeitä. Meillä Suomessa kun tuntuu olevan tapana haluta vain lisää rahaa asiaan, jota on tehty samoin keinoin, syin ja lähtökohdin samoille asiakkaille viimeiset 50 vuotta. Elä ja opi.

Kotimatkalla tein kiepin Malmön Drömmarnas Husiin. Pahamaineisen lähiön kulttuurikeskus keskittyy lasten ja nuorten yhteiskunnallistamiseen taidekasvatuksen ja ekologisuuden keinoin. Eikä lainkaan huonoin tuloksin. Oli silti merkillistä löytää itsensä tv-kuvista kuuluisan huoltoaseman pihasta. Täällä niitä autoja poltellaan viikonlopun ratoksi.

Paluumatkalla huomasin, että Kööpenhaminassa on Design Week. Nokian isosti sponsoroiman juhlan humussa soin kuulevani samaisen yrityksen ja Helsingin Design Capital -vuoden merkittävästä yhteistyöstä. En kuullut. Syynä saattaa toki olla myös se, etten baarin taustamelulta huomannut Pekka Timosen lähettämää tekstiviestiä ja siksi öinen kohtaamisemme jäi kokematta. Sain sentään jätettyä Pekalle listan kaupungin pahamaineisimmista baareista. Toivottavasti ehtii pönötykseltään kiertää edes osan niistä.

South Central Lund - home of the bodybags:

image

Graffitiaita (jolla ylimaalaaminen on kielletty, eli on maalattu tasan kerran):

image

Mejeriet:

image

Ajo-ohje maaseudulle:

image

Talo maalla:
 
image

Kokous. Keskelle puheenjohtaja vierellään pääsihteeri sylissään jälkikasvu:

image

Esityslista ja "muistiinpanot":

image

Drömmarnas hus, entinen härrgård:

image

Musiikkiluokka ja opet:

image

Pihalla kasvihuone:

image

Pahamaineinen lähiö:

image

Täällä palavat volvot valaisevat hämärtyvää syysiltaa:

image

Carlsbergin panimon uusiokäyttöä kuvataidenäyttelytilana kööpenhaminalaisittain:

image