Ajankohtaista

BORDEAUX VUONNA 2030

Anni Sundell
25.11.2011 klo 13:29

Kuten Suomenlahden rannalla, myös Euroopan toisella reunalla Biskajanlahdella eräs kaupunki unelmoi suuruudesta. Bordeaux ja Helsinki haluavat olla miljoonakaupunkeja. Kuten täällä on pian Kalasatama ja Jätkäsaari uusine asukkaineen, Bordeauxissa on asuinalueprojekti Terres Neuves - "uusia maita" - päärautatieaseman eteläpuolella. Entiselle teollisuusalueelle pääsee jo raitiovaunullakin ja siellä sijaitsee kulttuurikeskus TNT, entinen kenkätehdas (ks. aiempi blogikirjoitus).

Läheltä rautatieaseman takaa, joenrannan tuntumasta löytyy varsin katu-uskottava alue katutyttöineen ja jazzklubeineen. Yllättävää kyllä, sieltä löytyy myös nykytaidetta. Ilmeisesti edelleen käytössä olevan teurastamon (suljetaan 31.12.2011) pihaan on kasattu kontteja, joissa on teurastamoaiheista veristä videotaidetta, tee-se-itse-julistepaja ym.

Tehdashallin seinässä lukee jättimäisin kirjaimin "Bordeldorado". Yhdessä sanassa kiteytyy osuvasti kaikki - alueen nykytila ja kaupunkiin kohdistuvat haaveet.

image
Taustalla näkyy historiallista keskustaa.

Päänäyttely "Il était une fois demain - Once upon a future" vallannut rekkojen parkkipaikan. Se on utooppinen ja kriittinen kuvakertomus Bordeauxin noususta miljoonakaupungiksi vuonna 2030. Osa kuvista löytyy STEALTH.unlimitedin sivuilta.

Kaikki tapahtuu yllättäen: Islannissa tulivuori purkautuu rajusti ja ihmiset joutuvat lähtemään etsimään uutta kotia. (Tosin Björk jää laulamaan ja vaeltelemaan tuhkan keskelle.) Yksi 10 000 hengen matkustajalaiva seilaa Atlantilla vailla päämäärää, kunnes Bordeauxin päättäjät keksivät kutsua sen kaupunkiinsa. Samalla väkiluku saadaan nostettua maagiseen miljoonaan.

Satamassa soitetaan tervetuliasfanfaarina Stairway to Heavenia. Tulokkaille kerrotaan, että Bordeaux on kahden tunnin päässä Pariisista ja kolmen tunnin päässä Madridista. Suur-Bordeauxin väkiluvun nopeaa kasvua sekä sosiaalista, taloudellista ja kulttuurista kehitystä hehkutetaan. Koko ympäröivän Aquitanian kerrotaan olevan täynnä bisnestä ja tutkimusta, jossa yhdistyy luovuus ja teknologia. Islantilaisille annetaan "kaupungin avain", joka on samalla tietopaketti usb-tikun muodossa... 

Islantilaiset lähtevät tutustumaan Idea-keskukseen. Entinen Ikean tavaratalo on työntekijöiden pitkän lakon jälkeen vallattu ja siellä työ- ja kokoontumistiloja voittoa tavoittelemattomille organisaatioille. Siellä kokoontuu mm. NoUrbanism-liike, joka vastustaa kaupunkitilan täyttämistä ja kannattaa joutomaiden, raunioiden ja villin luonnon säilyttämistä. Kaupunkien tyhjissä tiloissa ("vacant lots") voi unelmoida, tylsistyä ja hengailla.

Villi tarina jatkuu, ja hienojen ideoiden lisäksi islantilaiset kohtaavat myös ongelmia.

Näyttely on pystyssä 18. joulukuuta asti.