Ajankohtaista

KISSOJA ILMAN TEKIJÄNOIKEUKSIA

Stuba Nikula
11.11.2011 klo 12:42

Pohjoismaalais-välimerellinen kulttuurikeskusjohtajistokeskusteluryhmämme (ah!) kokoontui tällä kertaa Malagan La Casa Invisiblessä.

image

Ennen matkaa koitin tarkistaa muusikkotutuilta mikä on pistokeikan virallinen määritelmä. Tarkoittaako se paluumatkaa ilman yöpymistä vai lasketaanko yhden yön yli kestänyt matka tähän kunniakkaaseen joukkoon. Itselleni 43 tuntia pitkä työmatka, joka sisältää 14 tuntia lentokoneissa ja -kentillä notkumista sekä yhdet yöunet tuntui hitusen liian rivakalta, mutta aina ei pääse valitsemaan.

image

Malagahan sijaitsee Costa Del Solin/Golfin keskellä eikä herätä ensimmäiseksi ajatuksia vireästä riippumattomasta institutioiden ulkopuolisesta kulttuurielämästä. Harmaatukkaisten turistien ja yllättävän kiiltäviksi puleerattujen vanhojen talojen lisäksi kaupungissa kuitenkin on toinenkin puoli, jota meille nyt esiteltiin.
 

image

Kokouspaikkamme oli talo talojen joukossa kapealla kujalla jonkin komeasti korjatun kirkon kupeessa. Sisäpuolelta löytyi sitten hiukan rosoisempaa interiööriä. Sekä kuulemma kaunis sisäpiha, jolle emme päässeet, koska sitä parhaillaan remontoitiin. Myös lukuisa joukko kissoja ja koiria piti pitää työmaan ulkopuolella, joten ovetkin olivat visusti säpessä.

image

Remontointi-into perustuu espanjalaisittain erikoiseen tilanteeseen, jossa patakonservatiivinen pormestari on vuoden keskustelujen jälkeen tekemässä 10 vuoden vuokrasopimusta 2007 vallatulle ja sen jälkeen vuosi kerrallaan lupansa lunastaneelle keskukselle. Melko keskeisestä sijainnistaan huolimatta vuokrasumma tulee olemaan lähellä nollaa ja toimintaa ei olla rajoittamassa juurikaan. Tämän lacasalaiset laskevat ihmeeksi ja paikalla olleet muut espanjalaiset nyökyttelivät tahdissa.

image

Tehdyn kartoituksen mukaan Espanjassa on noin 70 La Casan kaltaista keskusta. Näissä kaikissa kantava teema on talkootyö ja olemassaolevan vallan kyseenalaistaminen kulttuurin keinoin. Siinä missä pohjoismaissa downshiftataan luomuviljelyretriitille eteläisessä Euroopassa vallataan taloja ja kiivetään barrikadeille. Kummassa sielu lepää syvemmin jää kokijan päätettäväksi

image

Kokouksen yksi osio on aina yleisöllekin avoin luento johtajuudesta jossain sen erityisessä muodossaan. Tällä kertaa puhujana ollut apulaisprofessori kiilasi aiheesta ulos jossain toisen ja kolmannen minuutin kohdalla. Laaja katsaus avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin muuttui kolmen vartin kohdalla tekijänoikeuksista piittaamattoman kulttuurin esittelyksi. Copyleft-ajatteluun siis pohjautuu La Casa Invisiblekin. Oikeuksia ei ole ja jos on, niin niistä ei makseta. Lipputuloja ei ole, baari toimii lähes ilman katetta ja vuokraa ei peritä kuin käyttökustannusten verran. Taas oli itselläni ihmeteltävää siinä, miten eri tavoin samaa asiaa voi lähestyä.

image

Luennon perään seurasi kiihkeän filosofinen keskustelu olemassaolon ja tekemisen perusteista, motiiveista ja syistä. Tässä vaiheessa ruotsalaisetkin jo katselivat vuoroin kattoa ja kelloa ja aloimme päättää kokousta.

image

Niin, Malaga... Ihan mukavan oloinen kylä, joskaan ei ehkä pitkäksi visiitiksi. Keskustan patatylsän kävelykatu-katedraali -tihentymän jälkeen avautui varsin viihtyisää kaupunkia, jossa pienet kahvilat, ravintolat ja baarit värittivät kivijalat. Yhden MacDonaldsin ja yhden Burger Kingin löysin pääkadun varresta, mutta siihen loppuivat suuret kansainväliset ketjut. Positiivista.

 

image