Ajankohtaista

KIERRÄTYSTEHTAAN TAPATURMAINEN UUSYRITYSIDEA

Stuba Nikula
26.4.2012 klo 08:23

Lupasin kirjoittaa tänne Kierrätystehdas-tapahtumasta. Tartuin toimeen miettien millä ilveellä keksin jotain uutta sanottavaa, kun olen tainnut tehdä saman homman jo kahdesti aiemminkin.

Hieno tapahtuma, täynnä hyvää tahtoa. Kehittyykin pirulainen, kun toiminnan valikoima ja laatu kasvavat koko ajan. Todellinen alansa kokoava voima. Siis kierrätysmuotoilun. Huimaa. Onnea.

Nyt, kun tuo puoli on hoidettu, voin keskittyä käytävällä vastaani tulleeseen yritysideaan.

En tiedä aiheesta kovin paljon, joten iso osa allaolevaa on oletusta ja valistunutta arvausta. Pikapikaa jututtamani neljä taiteilijaa kaikki pitivät kyllä ajatusta hyvänä.

Ja aiheeseen.
 

Taiteilijat tekevät teoksiaan ateljeissa, joista niitä kuljetetaan näyttelyihin tai teosten ostajille. Joskus monesta muustakin syystä johtuen minne sattuu. Teokset ovat arvokkaita ja siksi niiden pitää pysyä kuljetuksen aikana ehjinä. Tämä varmistetaan käyttämällä oikein pehmustettua ja sopivan kokoista kuljetuslaatikkoa.

Tällä hetkellä homma pyörii kutakuinkin niin, että kullakin taiteilijalla on omat laatkkonsa. Laatikot ovat siis alikäytössä, koska niitä tarvitaan melko harvoin. Luppoaikansa laatikot viettävät esim. Kaapelitehtaan käytävillä, jossa käymme niiden kanssa loputontoa kissa ja hiiri -leikkiä. Ymmärrettävästi palotarkastaja ei ole mielissään siitä, että hehtaarin verran rutikuivaa vaneria makaa julkisissa tiloissa.

Lisämuuttujan peliin aiheuttaa se, että taiteilijat eivät ole insinöörejä eivätkä siksi ole standardoineet teostensa kokoa. Useammin kuin yleensä taiteilijan olemassaolevat laatikot eivät ole sopivan kokoisia uudelle kuljetusta tarvitsevalle teokselle.

Väitän, että joku saisi rakennettua tästä epäsuhtaisesta tilanteesta itselleen toimeentulon. Taidekuljetuslaatikkovuokraus on varmasti liiketoimintana aivan perusteltua. Taiteilijat voivat vuokrata sopivan kokoisen laatikon haluamalleen aikajaksolle ja luultavasti vielä siirrettyä vuokrahinnan vastaanottajan maksettavaksi.

Ei enää väärää varastointia. Ei enää ahdistusta väärän kokoisista laatikoista. Ei enää kiireellä tilattuja, lainattuja tai itse tehtyjä laatikoita. Eikä enää rikkoutuneita taideteoksia.

Edelleen väitän, että jonkun kannattaisi jututtaa kymmenen taiteilijaa ja tehdä asiasta pieni excel-harjoitus. Varasto jostain klaukkalasta ja pakettiauto. Verstaalle sirkkeli ja ruuvinväännin. Ensimmäiset laatikot saisi kätevästi ostamalla pois olemassaolevia taiteilijoilta, joista saa puhuttua samalla ensimmäiset asiakkaansa.