Ajankohtaista

POST PHILLIPS -OIREITA

Stuba Nikula
14.11.2012 klo 15:19

Työn ja vapaa-ajan sekoittuminen oli melko ilmeistä, kun huomasin kiertäneeni kolmatta tuntia vanhaa Phillipsin tuotantokombinaattia. Olinhan Eindhovenissa lomalla lähinnä katselemassa Glow-valofestivaalin antia ja lonnimassa kaupungilla.

Kiertämistä helpotti aluetta kehittävän säätiön edustajat, joiden avaimilla aukesi salaisinkin ovi. Ja niitä 27 hehtaarin alueella tällä hetkellä olevasta 185 000 m2:n rakennuskokonaisuudessa riittää. Ryhmä oli käynyt aiemmin syksyllä Helsingissä meitäkin moikkaamassa, joten vastapalveluksenomaisesti sain perustellisen oppitunnin alueesta.

Noin seitsemän vuoden aikana korjaustöitä on tehty useammassa talossa ja kokonaisuuden suunnitelma on kirkastunut. Uudisrakentamistakin tulee paljon ja asuntojen, työtilojen ja julkisen palvelun lisäksi julkisia museotiloja ja useampi ravintola. Vetovastuuseen on jonkinlaisen kilpailun perusteella päätynyt sosiaalisen asuntotuotannon säätiö Trudo yhdessä suuren rakennusliikkeen kanssa. Yhteistyö on kuulemma "toimivaa".

Asuntotuotanto on siis pääosassa, mutta luova toiminta laajasti nähtynä alavireenä kaikkialla. Ei siis taide tai kulttuuri vaan luova työ. Trudon idealistinen ajatus on, että tila on hardware, johon toiminnan samankaltaisuus, naapurusto ja erilaiset palvelut luovat softwaren, joka liimaa kokonaisuudesta kiinnostavan. Puhuimme myös näkymättömästä arvosta, eli toimijoiden keskinäisistä suhteista ja tekemisestä.

Koko alue on suojeltu katosta lattiaan. Jopa portaikkojen värit pitää palauttaa vanhaan Phillipsin ajan sävyyn. Toisaalta vuosikymmenien aikana rakentunut teollisuusmaailma toteuttaa tekemistä helpottavaa logiikkaa. Kaikki rakennukset on tehty pylväille, joiden väliin syntyy 7,48 x 7,48m ruutu. Jokainen lattialaatta on 7cm paksu ja kukin hissi identtinen toistensa kanssa.

Keskenään teknisesti ja tilallisesti identtiset rakennuksen on annettu aina eri arkkitehdin projetiksi. Tilaohjelmaa ohjaa Trudo-säätiö, jonka master-excelissä on sommiteltu erilaiset ja erilaisia vuokria maksavat toiminnot taloudelliseen tasapainoon. Itselleni jäi auki tuo tasapaino, sillä neliövuokrat alkavat 2e/kk tasosta ja nousevat korkeimmillaan 8e/kk tasolle. Lienee korjausrakentaminen Hollannissa merkittävästi halvempaa kuin Suomessa.

Projektijohto siteerasi sujuvasti sekä Jane Jacobsia että Richard Floridaa, mutteivät kavahtaneet Corbuseirmäisiä kattopuutarhojakaan. Kaiken nimentiputtelun lomassa kävi kuitenkin selväksi, että vaikutukset ympäristöön ovat kiistattomat ja kiinnostus tiloihin merkittävä. Phillipsin tuotannon poistuminen Eindhovenista oli aikanaan kova paukku, jonka jälkikaikuna tapahtunut pääkonttorin siirtyminen Amsterdamiin sattuikin enää vain kunnian päälle. Tilaus uudelle oli ilmeinen.

Kiinnostavaa rakennuksissa on myös niiden rakenne. Kaikkiin rakennuksiin haetaan sekä asuntoja, toimistoja että liike- ja näyttelytilaa. Suomalainen tapahan on tehdä yksi rakennus kullekin toiminnolle tai korkeintaan kivijalallinen jotain muuta kuin loppurakennus. Tältä osin suunnitelma näytti kiinnostavalta samaan tapaan kuin Kööpenhaminan Carlsbergbyen-projekti, josta Strijpiläiset eivät ihmeeksi tienneet mitään, nyt tietävät.

Aulassa vastassa oli tuttua turvallista unikkoa. Yksi Winkel Expon merkityksen unohdin kysyä.

Alueen merkittävin rakennus on kellohalli, jossa on myös suurimmat tapahtuma- ja esitystilat.

Lofteja rakennetaan liukuhihnalla.

Asukkaat saavat päättää vain keittiö-vessa-kubiikkelinsa paikat. Kaiken muun sanelee rakennussuojelu, joka mm. kieltää ripustamasta tauluja seinille. Silti kiinnostus tiloihin on ahtaasti asuvassa Hollannissa valtava.

Strijp-S:n takana aukeaa Strijp-R, jonka suunnitelmia ei ole kukaan vielä tehnyt. Takana myös kaupungin ufomainen maamerkkirakennus. Sekin vanhaa Phillipsiä.

Loftien kattopuutarha on hiukan yllättäen taloyhtiön vastuulla. Asukkaat eivät saa kasvattaa omia naattejaan. Muuttunee vielä, kunhan asukkaat ovat sisällä.

Vanha ilmassa kulkeva putkisto rakennetaan New Yorkin High Linen tyylliin kuljettavaksi.

Vanhassa rakennuksessa toimii skateparkki, joka kuulemma joutuu vielä muuttamaan, kun talo puretaan uudisrakennuksen alta. Uutta tilaa etsitään jo.

Alueen komein ravintolasali jättää vähän arvailun varaan.

Neljää kutakuinkin samankokoista tapahtumatilaa voi käyttää yhdessä tai erikseen. Useimmiten kuulemma erikseen. Enimmillään väkeä voi olla sisällä 10 000.

Toimistohotelliosuuskunta. Pöytävuokra 150e/kk sisältää jäsenmaksun yhteiseen osaamisen myyntiorganisaatioon.

Ruokalaboratorio toimii vielä remontoimattomissa tiloissa. Määräaikaisena alkanut toiminta on niin suosittua, että vakituinen tila löytyy alueelta. Tutun kuuloinen tapa testata toimintaa.

Kalleimmat tilat on varattu rahakkaille toimijoille. Tässä huonekalumuotoilua.