| Facebook | Instagram | Twitter

News

Moskova, vanhojen tehtaiden taivas

Anni Sundell
4.5.2010 klo 14:14

Sain kutsun levittämään Kaapelipropagandaa powerpointin muodossa seminaariin Moskovaan. Sipulikaupunki paljastui vanhojen tehtaiden metropoliksi. Moskovan keskusta-alueesta noin 15 % on teollisuusaluetta, kun niiden osuus Euroopassa on keskimäärin 1-1,5 %. Tämän tiedon sain suomalaisvoimin tehdystä, Moskovan ja Pietarin uusia kulttuurikeskuksia käsittelevästä selvityksestä, joka esiteltiin samassa seminaarissa. Nyt kun kaupunki on päättänyt siirtää kaiken teollisuuden kaupunkia ympäröivän kehätien ulkopuolelle, keskustan tehtaat vapautuvat muuhun käyttöön.

Pääsimme tutustumaan tehtaisiin perustettuihin kulttuurikeskuksiin, joita paikalliset kutsuvat klustereiksi. Moskovassa vaikuttaa olevan klusterivillitys, kaikki mitä voi sanoa klusteriksi on hienoa. Yhden päivän aikana kiersimme 5 klusteria. Ensimmäinen kohteemme oli vanha suklaatehdas, joka oli klustereista kaunein. Erityisen hienoja olivat rakennuksista toiseen johtavat sillat, ja niitä oli monta! (Kaapelin oma Huokausten silta alkoi vaikuttaa jotenkin yksinäiseltä.) Oppaamme kertoi, että tehdas oli viime aikoina muuttunut strippiklubien keskittymäksi. Harmi.

image

image

image

Tehtaan viereen rakennettiin uutta designkoulua, johon kuuluu kahvila/baari ja hieno kattoterassi joki- ja kirkkonäkymin. Paikka näytti rakennustyömaalta, mutta se on avautumassa parin kuukauden päästä. Moskovalainen optimismi on todella ihailtavaa!

image

image

Seuraava kohteemme oli Vinzavod, vanha viinitehdas, joka on klustereista suurin ja mahtavin, ainakin maineeltaan. Kuulemma taide- ja designväen kohtauspaikka, jonka kaikki Moskovan taksikuskit jo tietävät. Alueella on 13 nimekästä galleriaa, ja Vinzavod on aktiivisesti mukana Moskovan biennaalissa. Ulkona oli rento graffitimeininki ja opasteet olivat hienoja. 

image

image

image

Mutta voi ei, tämähän näyttää sisältä ihan kauppakeskukselta...

image

Kellarin pimeissä sokkeloissa oli kuitenkin todella hieno Fellinin leffoista tehty installaatio, joka oli matkan parasta taideantia.

image

Läheltä löytyy toinen klusteri, Artplay. Kuvat kertovat, että vanhassa painemittaritehtaassa on vielä paljon tehtävää.

image

image

image

Tehtaan vanhasta interiööristä on vielä jotain jäljellä, ja onneksi se aiotaan säilyttää.

image

Työmaan keskeltä löytyi yksi galleria. Esillä oli valokuvaa, joka näytti muutenkin hallitsevan klusterigalleriatarjontaa.  

image

Neljäs kohde oli entinen hajuvesipullotehdas (!) Flacon. Ensimmäisenä astuimme tilaan, joka on yhtä aikaa keskuksen toimisto, hengailutila ja vierailevien taiteilijoiden työtila. Taiteilijat olivat nuoria ja innostuneita.

image

image

Viereisessä rakennuksessa remontoidaan tapahtuma/biletilaa, joka on kuulemma myös "pian valmis", kuten Moskovassa kaikki.

image

Toisessa tilassa oli juuri päättynyt sarjakuvanäyttely Hodorkovskista ja Lebedistä. Julisteet olivat jäljellä. Poliittista taidetta, hienoa! Aihe linkittyy myös hyvin siihen tosiasiaan, että Moskovan klustereista suurin osa on liikemiesten omistuksessa. 

image

Viimeinen kohteemme ei ollutkaan klusteri, vaan näyttelyhalliksi muunnettu vanha johdinautovarikko. Sisällä ei saanut kuvata.

image

Seminaarissa kuulin syksyllä Jekaterinburgissa järjestettävästä teollisesta nykytaiteen biennaalista (The Ural Industrial Biennale of Contemporary Art). Kuulostaa niin oudolta, että sinne on pakko päästä. Kunpa vain saisin jotenkin kutsun (ja samalla järjestäjän maksamaan matka- ja majoituskulut)!