| Facebook | Instagram | Twitter

News

ITÄ-SLOVAKIAN IHMEET

Anni Sundell
4.6.2012 klo 11:36

Toukokuinen TEH Meeting pidettiin Kosicen Tabackassa (kumpaankin slovakialaiseen nimeen sisältyy erilainen suhuässä, mutta jätän ne kirjoittamatta, koska en yrityksistä huolimatta oppinut niitä lausumaankaan oikein). 

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2013, noin 235 000 asukkaan Kosice sijaitsee Puolan, Ukrainan ja Unkarin kainalossa. Nyt ollaan nykyisenkin Euroopan mittapuilla selkeästi idässä, vaikkakin tietenkin Helsinkiä vähän lännempänä. Koko tapaamisen teemana oli rajojen ylittäminen, Overcoming Borders. Rajat voi käsittää miten vain: maantieteellisinä, poliittisina tai kulttuurisina. Fyysisinä tai henkisinä. Kulttuurikeskuksen sisäisinä tai henkilökohtaisina... Alan vähän kyllästyä näihin TEH:n liian laajoihin teemoihin. Konkreettisempia uusia ajatuksia syntyisi, jos keskustelu ei velloisi näin laajana. Esim. pelkästään Schengen-raja olisi ollut yhden tapaamisen teemaksi ihan riittävä. 

Entisessä tupakkatehtaassa toimiva kulttuurikeskus Tabacka on pieni ihme, niin toimivalta ja monipuoliselta se tuntuu. Tehdasta on kunnostettu vuodesta 2009 lähtien tee-se-itse-pohjalta. Nyt vielä ennen kulttuuripääkaupunkivuotta edessä pitäisi olla iso uudistusremppa, josta Itä-Slovakian aluehallinto on luvannut maksaa suurimman osan. Keskuksessa on 350 hengen konserttisali (800 hengen sali tulossa), treenikämppiä, äänitysstudio (elokuva/videostudio tulossa), baari ja terassi sisäpihalla (kattopuutarha ja -baari tulossa), toimistotiloja luovien alojen yrityksille ja galleria (hienompi galleria tulossa). Hallinnosta kerrottiin sen verran, että noin 70% toiminnan rahoituksesta on erilaisia tukia, noin 30% tulee baarin pyörittämisestä. Keskuksen hallinnossa on 5 kokopäiväistä työntekijää, 4 osa-aikaista ja 10 vapaaehtoista.  

Pieni ihme oli myös toisella puolella kaupunkia: punk-luola Collosseum. Tai ei sitä valtavaa konserttisalia parvineen oikein voi luolaksi kutsua. Ihmettelimme suomalaisvoimin, kuinka Kosicen kokoiseen kaupunkiin mahtuu niin paljon punkkareita. Ja vielä kunnon irokeesipunkkareita, joiden näkeminen on harvinaista herkkua Suomessa. Päädyimme väittämään, ettei edes Tampereella ei ole yhtä paljon punkkareita kuin Kosicessa. 


Tabackan studiossa on kaikenlaista musakamaa ilmeisesti vapaaseen käyttöön


Kaikki isot TEH meetingin keskustelut pidettiin Sala 2:ssa


Kaksi Tabackan enkeliä - Lukas ja seinämaalaus


Lukas esittelee tilaa, johon tulee 800 hengen konserttisali. Seinillä roikkuvat tyynyt ovat tehtaanaikaisia akustointilevyjä.


Toimiston post-it-seinäkalenteri


Seinämaalaus-reliefi ja TEH:in viestintäassari Plamena Slavcheva


Melkein jokaisen TEH-tapaamisen ohjelmaan kuuluu kaupunginjohtajan puhe. Kosicessa myös tanssittiin kaupungintalolla mustalaismusiikin tahtiin


Samaan aikaan toisaalla - Colosseumissa pogottiin... 


Ja keikan jälkeen puhuttiin/huudettiin...


Huom. katon pressuviritykset - tämä onkin siis sisäpiha!


Kaupungin virallisesti isoin nähtävyys ei kuitenkaan ole mikään edellä mainituista, vaan soiva ja värikäs suihkulähde, taustallaan oopperatalo

 

Ja vielä lisäyksenä palaan TEH Meetingin raja-aiheeseen:

Kosicessa puhuttiin Schengen-alueen rajasta. Vielä tärkeämpihän on viisumiraja. Esimerkiksi Slovakian ja Ukrainan välinen raja on viisumiraja (vrt. Unkarin ja Romanian raja on pelkkä Schengen-raja, ei viisumiraja). Ylipäätään hölmöä, että me pääsemme Ukrainaan ilman viisumia, mutta toisin päin ukrainalaisilta EU:hun päin se ei onnistu (esim. nicaragualaiset, brasilialaiset ja argentiinalaiset pääsevät tänne ilman viisumia. Latin power!).

Onneksi viisumiasiat eivät rajoita TEH Meetingeihin osallistumista, koska viisumin saavat kutsulla helposti jopa valkovenäläiset. Ja Valko-Venäjälle mekin tarvitsemme tietenkin viisumin. Yhtä tärkeitä kuin oikeat matkustusasiakirjat, on tieto maan säännöistä. Kaikkein mielenkiintoisin keskustelu TEH Meetingissä olikin todennäköisesti "How to proceed with art practice when there is no freedom". En päässyt paikalle (samaan aikaan käynnissä oli 10 muuta keskustelua), mutta luin muistiosta, että esim. julkisella paikalla taputtamista ilman syytä ei hyväksytä, ja yhden julkisen keikan/esityksen järjestämiseen tarvitaan 8 erilaista lupaa... 

Hämmentävän vähän oikeastaan tiedän Valko-Venäjästä. Onneksi eräs TEH Meetingin vieraista lähetti pikaopastuksen maan historiaan, videolinkin Будзьма беларусамі! - Let's be Belarusians!: http://www.youtube.com/watch?v=tuI63MCxZa0

Ja koin Tabackassa hienon valkovenäläisen bilekeikkaelämyksen, bändi oli Нагуаль eli Nagual: http://www.youtube.com/watch?v=rG5c1Sc7i7M. Huom. tanssiva ja laulava tamburiinimies, joka enimmäkseen on kuitenkin klarinetisti, Kosicessa ainakin!