| Facebook | Instagram | Twitter

News

HYVIN HYVINKÄÄLLÄ, SUVILAHTELAISTEN SUVIRETKELLÄ

Anni Sundell
14.6.2013 klo 13:54

Hyvinkäällä on - kaikesta huolimatta - asiat hyvin. Hyvinkään ytimessä on historiallinen Villatehdas, jossa sijaitsee nykyisin mm. kaupungintalo ja taidekoulu. Ja lisäksi kaupunki on palkannut loistavan Hyvinkääoppaan, Juuso Arangon.

Viime kesänä aloimme järjestää Suviretkiä suvilahtelaisille Suvin nimipäivän 7.6. kunniaksi. Viime vuonna kohteena oli Porvoon Taidetehdas (lue Raine Heikkisen seikkailugenren blogikirjoitus) jonne lähti bussillinen vuokralaisia.

Tänä vuonna kohteena oli Hyvinkään Villatehdas. Jostain syystä yli puolet retkelle ilmoittautuneista jätti tulematta. Hyvinkää ei ollut niin houkutteleva kuin 25-asteinen Helsinki. Bussissa tunnelma oli puolityhjän hämmentynyt. Onneksi meitä viihdyttivät Laitilan juomat ja Stuban Suvi- ja Hyvinkää-aiheinen visailu. Nyt tiedämme että Suvi-nimisiä laulajia on enemmän kuin missejä, ja Hyvinkäällä on laskettu olevan 5–10 saukkoa.

Taiteilijoiden lisäksi Villatehtaalla toimii erilaisia yrityksiä, esimerkiksi Konecranes. Se selittää tehtaan pihalla kännykkään puhuvat intialaiset miehet. He ovat varmaankin kehittämässä jotain jännittävää, ehkäpä nostureihin liittyvää tietojärjestelmää... 

Kaupungitalon sijainti on luonnollinen, koska koko Hyvinkään historia kietoutuu Villatehtaan ympärille. Ilman tehdasta ei olisi Hyvinkäätä, joten myös kaupungintalon on hyvä olla tehtaassa (tätä voisivat soveltaa myös muut pienet teollisuuskaupungit, jollei niihin olisi rakennettu kaupungintaloja 1960-luvulla):

Kaupungitalon sisäänkäynti on aivan taidekoulun vieressä:

Lastauslaituri toimii lavana pihatapahtumille (ei kuulemma kovin hyvin): 

Taidekoulun pihaviljelmät on hyvin nimetty:

 

Söpössä piharakennuksessa on tehdasmuseo. Auki vain yhtenä päivänä viikossa. Voi miten söpöä sekin.

'

Sisällä kaupungintalossa on tutun näköistä. Tältä näyttävät monet uuteen käyttöön kunnostetut teollisuusrakennukset. Paljon betonia ja tilataidetta eikä mitään viitteitä historiasta. 

Sen sijaan aulakahvilan pöydät ovat nerokkaat:

Yksi Villatehtaan suosituimmista kohteista on kuntosali. Vieressä halpahalli ja kirppis. 

Samaa suomalaisen rouheaa meininkiä edustaa Wanha Areena -halli, jossa voi järjestää pesäpallo-ottelun tai 2500 hengen tapahtuman.

Tämän nähtyämme jätimme Villatehtaan ja vuorossa oli opastettu kierros Hyvinkäällä.

Ensimmäinen kohde oli Hyvinkään lentokenttä, joka toimi Suomen päälentoasemana kun Malmin asema oli liittoutuneiden valvontakomission käytössä.

Lentokentän jälkeen kamerasta loppui akku. Joka tapauksessa, seikkailimme ja sivistyimme Hyvinkääoppaan seurassa. Nyt tiedämme että Hyvinkään historiaan liittyvät mm. Anna Ahmatova, Saima Harmaja, Mika Waltari, Ossian Donner (perusti villatehtaan), Minette Donner (lahjoitti varoja koulujen ym. perustamiseen), Spedelinko, Jussintorin Jussi ja Mica (sen kaikki jo tiesivätkin). Sekä rautatietä rakentaneet kuritushuoneiden vangit ja muut rikolliset.

Janoan päästä tutustumaan mahdollisimman pian Järvenpäähän, Riihimäkeen, Lohjaan, Karkkilaan, Orimattilaan...

Tai minne tahansa, kunhan siellä on hyvää seuraa ja laadukas opastettu kierros!