| Facebook | Instagram | Twitter

SULJETTU 30.4.2021 ASTI Hotelli- ja ravintolamuseo: Oispa kaljaa

24.1.2020–30.5.2021

SULJETTU 30.4.2021 ASTI

HOTELLI- JA RAVINTOLAMUSEO: OISPA KALJAA
24.1.2020-30.5.2021, Hotelli- ja ravintolamuseo, Kaapelitehdas

Oispa kaljaa -näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia olueen, ja sen merkitykseen suomalaisessa kulttuuriperinnössä ja -historiassa.

Oluen resepti on yksinkertainen: raikasta vettä, mallastettua viljaa, hiivaa ja humalaa. Muutamasta raaka-aineesta syntyy juoma, jolla on ollut lukuisia merkityksiä ja rooleja. Olut on ollut mm. taloudellisen ja poliittisen vallan ja ohjauksen väline. Se on palvellut sekä kansan arkista aherrusta että karnevaalimaista ilonpitoa, ja sen avulla on harjoitettu magiaa, osoitettu sosiaalista asemaa ja kapinoitu.

Olut on aina liittynyt kulttuurimme rituaaleihin ja riitteihin. Pussikaljat, saunakaljat ja hääkaljat ovat olleet osa suomalaisten arkea ja juhlaa. Muutamasta raaka-aineesta syntyvällä juomalla on lukemattomia rooleja. Olut on elintarvike, päihde, intohimo, ongelma, ammatti, inhokki, harrastus, siirtymäriitti vapauteen ja paljon muuta.

Olutta on pantu ja juotu Suomessa rautakaudelta alkaen, mahdollisesti jo kivikaudella. Kansalliseepos Kalevalasta löytyy runsaasti oluen syntyä ja tekemistä kuvaavia säkeitä, ja koko kansan keskiolut lukemattomine lempinimineen on esittänyt tärkeää roolia populaarikulttuurissa. Oluella on myös vahva symbolinen arvo. Mikä toinen ääni merkitsee yhtä vahvasti vapaalle vaihtamista kuin oluen auki sihautus?

Luentoja, tastingeja ja työpajoja
Näyttelyssä kävijä voi verestää omia olutmuistojaan ja jättää vaikkapa muistokirjoituksen keskuudestamme poistuneelle keskioluelle. Oispa kaljaa -näyttelyssä tarkastellaan myös oluen valmistusprosessia, ja siihen vaikuttavia tekijöitä, oluen roolia ihmisten sosiaalisessa elämässä sekä yhteiskuntaa olutta juovien ihmisten säätelijänä ja rakenteiden luojana.

Näyttelyyn liittyen järjestetään opastettuja kierroksia, joihin voi yhdistää olutmaistiaisia sekä eri teemoihin keskittyviä oluen ja ruoan yhdistämistä käsitteleviä työpajoja. Kevään aikana toteutetaan yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa luentosarja, jonka aiheina ovat oluen valmistus, oluen yhteisöllisyys sekä olut ja sukupuoli. Lisäksi Hotelli- ja ravintolamuseolla järjestetään näyttelyn teemaan liittyviä yleisötapahtumia.

Avoinna:
Ti-su klo 11-18

Liput:
5 € / 10 €, Museokortti
7 € Teerenpelin kanta-asiakkaat
Alle 15 v. ilmainen sisäänpääsy
Ilmainen sisäänpääsy joka kuun viimeinen ke klo 17–20