Tapahtumat,
Taidenäyttelyt,
Museot,
Näyttelyt,
Opastukset,
Taiteiden Yö,
Työpajat,
Musiikki,
Tanssi,
Galleriat,
Näe & koe,
Maista & aisti,
Luo & opi,
Liiku & ilmaise

Kaapelitehtaan Taiteiden yö 2023

Aika
17.8.2023
Liput
Vapaa pääsy

Kaapelitehtaan kulttuurikeskus on Taiteiden yönä jälleen täynnä hauskaa ja monipuolista ohjelmaa koko perheelle!

Kaapelitehtaalla työskentelevät toimijat tarjoavat illan aikana juhlakansalle parhaita maistiaisiaan: astu avoimista ovista sisään, tapaa taiteilijoita, tule katsomaan erilaisia esityksiä ja avoimia harjoituksia, käy Tanssin talossa ja kolmessa museossa, osallistu työpajoihin, kiertele näyttelyissä sekä kuule historian havinaa ja näe uusia paikkoja Kaapelitehtaan Rundeilla.

Voit myös nauttia musiikista, hypistellä myymälävalikoimaa, lukea lehtiä, herkutella kahviloiden ja ravintoloiden antimilla, ja vain nauttia mahtavasta tunnelmasta!

Lämpimästi tervetuloa!

***

OHJELMA:

LASIPIHA

Infopiste
Lasipiha / klo 11-21
Kaapelitehtaan pääaulasta löydät infopisteen, josta saat tietoa illan ohjelmasta. Tapahtuman toinen infopiste löytyy C-aulasta. Kun keräät illan ohjelmaesitteen leimapaikat täyteen kiertämällä Kaapelitehtaan leimauspisteet, saat palkinnoksi kasvomaalauksen Lasipihan infopisteeltä.

Ravintola (t)raba
Lasipiha / klo 11-21
Taidekahvila, viinibaari ja ravintola. (T)raba avasi ovensa lähes vuosi sitten ja syntymäpäiviä juhlitaan taiteiden yönä! Luvassa on samppanja- ja menutarjouksia sekä kakkukahvit!

Kaapelitehtaan Tehtaanmyymälä
Lasipiha / klo 11-21
Nappaa mukaasi kiva muisto Kaapelitehtaalta, kuten vaikkapa suosittu Kaapelitehdas-kassi, tai yllätyslahja läheiselle. Kassan löydät viereisestä infopisteestä. Tehtaanmyymälästä pääsee G-portaan ohella myös Kaapelimuseoihin.

Tanssin talo: Dancing Pina -elokuvanäytös
Tanssin talo, sisäänkäynti Lasipihalta / Näytökset klo 17 ja 20.30 (kesto 1 h 51 min.)
Pina Bausch mullisti nykytanssin koreografioillaan. Miten hänen perintönsä elää tänä päivänä? Kaksi tanssihanketta osoittavat, miten nuori tanssijasukupolvi eri puolilta maailmaa on löytämässä Pinan koreografiat uudelleen. Dresdenin Semperoper Ballet Company harjoittelee Pinan tanssioopperaa Iphigenia Tauriksessa ja tanssijat eri puolilta Afrikkaa työskentelevät The Rite of Spring -koreografian parissa. Elokuva esittää kiehtovan muodonmuutoksen: samalla kun katutanssin, klassisen baletin ja perinteisten ja modernien afrikkalaisten tanssien taitajat muuntavat Pinan koreografioita, muuttaa myös koreografia heitä.
Varaa lippusi ennakkoon: https://www.tanssintalo.fi/ohjelma/taiteiden-yo-dancing-pina.

Jamkids: Soittopaja
Turbiinisali, sisäänkäynti Lasipihalta / klo 17.30-19
Jamkidsin soittopajassa lapset pääsevät laulamaan, liikkumaan ja musisoimaan erilaisilla soittimilla Jamkidsin opettajien kanssa. Jamkids järjestää riemukkaita muskareita 0-6-vuotiaille. Tervetuloa koko perheen voimin kokemaan musisoinnin riemu ja juttelemaan lapsen musiikkiharrastuksesta!

ULKOSISÄPIHA

Sisäpihan lava (säävarauksella), juontajana toimii Janica Hindle.
klo 17 Kaapelitehtaan Taiteiden yön 2023 avaus
klo 17.30-17.50 Tanssiurheiluseura Blue & White esittäytyy
klo 18-19 DJ Timo Kalevi Forss soittaa tunnelmaan sopivaa musiikkia
klo 20-20.45 The Cruel Seals -instrumentaalirockyhtye soittaa surfia, tv- ja elokuvasävelmiä sekä omia sävellyksiään.

A-PORRAS

Kaapelitehtaan Konttori: Kahvila ja baari & lavaohjelmaa
A-porras, 1. krs. / klo 10-00
Tule virkistäytymään Kaapelitehtaan Konttorille! Nappaa tiskiltä kuppi kahvia tai vaikka lasi virkistävää viiniä. Konttorista löydät myös herkut ja välipalat. Mikrogalleriassa on esillä Anneli Nordströmin näyttely.

Konttorin lavalla:

 • klo 17.30-18.30 PerformanceSirkus
  PerformanceSirkus on järjestänyt kirjoittamisesta kiinnostuneille senioreille kirjoitustyöpajoja viikoittain Lapinlahden Lähteellä vuodesta 2022 lähtien. Konttorin lavalla luetaan työpajaryhmäläisten tekstejä ja keskustellaan niistä yleisön kanssa. 

 • klo 18.40-19.15 Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti
  Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti haastattelee nykytanssi- ja esitystaideteatteri Kekäläinen & Companya nykytanssiteoksen Shared Space And Things We Need -esityksen tekemisestä.

 • 19.45-20.45 Muu Helsinki nykytaidekeskus
  MUU ry:n ja Animaatiokillan juhlanäytös tarjoilee lyhytanimaatioita vuosien varrelta, mm. luontoa, vanhemmuutta, kissoja, sukkahousuja sekä ihmisen asemaa. Elokuvissa ei ole dialogia. Näytöksen esittely pidetään suomeksi ja englanniksi. Animaatiot: Hänen päänsä / Emma Louhivuori / 2019 Kidnapping / Jan-Eric Nyström / 1974 Viis varpaista / Kari Pieskä / 2012 Kuhina (Swarming) / Joni Männistö / 2011 Yöperhonen / Annika Dahlsten / 2016 Hänen tilanne / Jenni Rahkonen / 2013 Lauantai / Anna Virtanen / 2005.

 • klo 21-00 DJ Keidas
  DJ Keidas starttaa Kaapelitehtaan Taiteiden yön jatkot! Luvassa on kattaus parasta Housea. Nappaa lasi viiniä tai pullo olutta, ja nauti hyvästä musasta ja Helsingin yöstä!

Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulu ja kurssikeskus: Non stop-maalaustyöpaja
A-porras, New York -luokka, 3. krs., / klo 17-21
Non stop -maalaustyöpaja.

B-AULA

Suomen Taiteilijat: 55. vuosinäyttely
Valssaamo, B-aula, 1. krs. / klo 12-21
Näyttelyyn osallistuu yli sata taiteilijaa eri puolilta Suomea uusimmilla teoksillaan.

B-PORRAS

Kameraseura Galleria West: Potrettikuvausta ja AITA-näyttely
B-porras, 2. krs. / klo 17-21, potrettikuvaus klo 17-20.30
Kamera-lehden studiossa kaikki halukkaat voivat otattaa itselleen ilmaisen potrettikuvan yksin tai yhdessä kaverin tai perheen kanssa. Kuvaajina toimii Persona-kerhon kuvaustiimi. Jaossa on myös Kamera-lehden näytenumeroita. Lehteä julkaisee Kameraseura ry. AITA-valokuvanäyttelyssä kerho esittäytyy jäsenten kuvin. Näyttelyn nimi juontaa vuosiin, jolloin näyttelykuvat olivat esillä erikseen teetettyihin aitoihin ripustettuna mm. Helsingin rautatieasemalla ja Finlandia-talolla.

Anna Knappe & Amir Jan: Open studio
B-porras, tila 207, 2. krs. / klo 17-21
Anna Knappen ja Amir Janin taidetta.

Taidemaalari, Maaria Märkälä: Työhuoneella avoimet ovet ja pieni näyttely
B-porras, 4. krs. / klo 17-21
Taidemaalarin ihanassa työhuoneessa on mahdollisuus kurkistaa elävän nykytaiteilijan värikkääseen elämään. Olet lämpimästi tervetullut, varo märkää maalia!
www.maariamarkala.com

Tamara Rasmussen Opisto ja Jazz-Point: Tanssiesityksiä ja avoimet ovet
B-porras, 5. krs. / klo 16.30-21
Eri ikäisten koreografioita ja tanssiesityksiä. Avoimet ovet omilla studioilla.
tanssi.com

C-AULA

Infopiste
C-aula, 1. krs. / klo 17-21
Infopisteestä saat tietoa illan ohjelmasta. Tapahtuman toinen infopiste löytyy Lasipihalta.

Kaapelitehdas Rundi
C-aulan infopiste, 1. krs. / Kierrokset klo 17.15 (suomeksi), 18.15 (englanniksi) ja 19.15 (suomeksi)
Kuinka hyvin tunnet Kaapelitehdasta? Kaapelitehdas Rundilla, n. 50 min. mittaisella opastetulla kierroksella, pääset tutustumaan Kaapelitehtaan moninaisiin tiloihin, sen rikkaaseen historiaan ja värikkääseen henkilögalleriaan olympiavoittajasta tehtaanjohtajiin ja taiteilijoihin. Kierrokset ovat esteettömiä. Mukaan mahtuu kerrallaan enintään 20 osallistujaa.

MUU Helsinki nykytaidekeskus: Videokaffe: SCREEN BREACH - Connecting workrooms via virtual bridges with physical effects -esitys sekä Videokaffe: Digital Entities & Analog Beings -näyttely
C-aula, 1. krs. / klo 12-21, esitykset klo 19-21 välillä
Kansainvälinen taiteilijakollektiivi Videokaffe esiintyy samanaikaisesti Japanin Kobesta ja Helsingistä. MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa parhaillaan näyttelyä pitävät Videokaffe-taiteilijat esittävät yhteistyössä japanilaisten taiteilijoiden Rui Sakurain ja Yukiko Nakamuran kanssa 15 min. esityksiä, joissa yhdistyvät liike, ääni ja kuvataide. Esityksiä pidetään klo 19-21 välillä 2-3 kertaa.

Videokaffen näyttelyn Digital Entities & Analog Beings (12.-27.8.2023) taiteilijat: Rui Sakurai – performanssi (Japani) Yukiko Nakamura – äänitaide (Japani). Videokaffe-jäsenet ovat työskentelemässä paikan päällä.

Ravintola Hima & Sali
C-aula, 1. krs. / klo 8.30-21
Ravintola on avoinna koko illan ajan. Tarjolla kahvilaherkkuja ja suolaisen nälkään pizzaa ja keittoa. www.himasali.com

Helsingin taideyhdistys: Syksy kuiskaa -vuosinäyttely
Puristamo, C-aula, 1. krs. / klo 11-21
Näyttelyssä nähdään teoksia 95 taiteilijalta. Tule tapaamaan taiteilijoita ja viihtymään taiteen parissa! Näyttelyvieraita viihdyttää: klo 12 Mira Mink (runotekstejä) ja Nisse Rikama (runollisia lauluja) & klo 18 Ephraim Great -runoja. Poetry in the Key of Art Presentation.

Bela Biennial
Merikaapelihalli, sisäänkäynnit C-aulasta tai Lasipihalta, 1. krs. / klo 11-21
Näyttely tuo esille eurooppalaista ja eteläamerikkalaista nykytaidetta.

C-PORRAS

Käytävägalleria: Until the light takes us all
C-porras, 2. krs. / klo 17-21
Taiteilija Ilkka Lehtisen maalauksia. Taiteilija on paikalla näyttelyssä.
Käytävägalleria Facebookissa

Kekäläinen & Company: Avoimet harjoitukset - Shared Space And Things We Need
C-porras, K&C Tila, 4. krs. / klo 17.15-18
Tervetuloa katsomaan Kekäläinen & Companyn syksyn teoksen Shared Space And Things We Need avoimia harjoituksia. Harjoitukset ovat käynnissä, ja voit tulla seuraamaan niitä haluamasi ajan. Riisuthan kengät. Tilaan on pyörätuoliluista ja 65 cm levyinen käytävä. ”Jokaisella ajalla on oma kohtalonkysymyksensä. Teoksessa olemisen ja ilmaisun tavoilla kysytään mitä on jakaminen ja mitä on vieraanvaraisuus esittävässä taiteessa. Tila ja kokemus on jaettu samalla tavoin kuin maailma on jaettu ja yhteinen.”

Awase: Aikido pop up -harjoituksia & taido-kokeilua

C-porras, 4. krs. / klo 17-21
Tervetuloa tutustumaan aikidon harjoitteluun Awasen salille klo 17-19.30! 15 min. pop up -harjoituksissa pääset liikkeelle helposti, nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Harjoituksia järjestetään 15 min. välein. Tule kokeilemaan myös taidoa klo 19.30-21!
awase.fi
yliopistontaido.fi

D-PORRAS

Paula Pitkänen
D- ja E-portaiden välissä, kellarikrs. / klo 17-21
Tule taiteilijan työhuoneelle tutustumaan hänen taiteeseensa, keskustelemaan sekä ehkäpä myös tekemään edullisia poistomyyntilöytöjä! Myös teosarvonta työhuoneella kävijöiden kesken. Lapset voivat kokeilla pleksimaalausta.

Tanssiurheiluseura Blue & White ry: Avoimet ovet
D-porras, 4. krs. / klo 20-21
Seura järjestää avoimet ovet Balanssi Studioiden tiloissa, jossa kaikilla on mahdollisuus tulla kokeilemaan paritanssia!

Drawing Gallery D5: Syömään!-näyttely ja lasten piirustustyöpaja
D-porras, 5. krs. / klo 18-20
Lasten piirustustyöpaja ja Susana Nevadon ja Sari Torvisen Syömään!-näyttelyn esittely. Lapset pääsevät piirtämään syötäviä kasveja ja lempiruokia eri välineillä.

E-PORRAS

Vapaa Taidekoulu: Yö-näyttely
E-porras, Galleria Vaaga, 4. krs. / klo 17-21
Luvassa on usean taidemaalariopiskelijan teoksia yhdistettynä mystiseen tunnelmaan ja valoleikkiin. Space?-valoperformanssi klo 18 ja 19.

G-PORRAS

Kaapelimuseoihin pääset G-portaan ohella myös Lasipihalta Tehtaanmyymälän kautta.

Suomen valokuvataiteen museo: Näyttelyt, opastuksia ja non stop -pimiötyöpaja
G-porras, kellarikrs. ja 1. krs. / klo 17-21
Non stop -tekemistä pimiössä kaikenikäisille: Valokuvan magiaa klo 17–20.

Opastetut kierrokset Etsin-näyttelyyn ja Maija Tammi: Empatiakone -näyttelyyn klo 18-19.

Teatterimuseo: Näyttelyt ja avoimia opastuksia
G-porras, 2. krs., / klo 17-21
Teatterimuseo avaa näyttelyt ja näyttämön juhlakansan käyttöön. Tervetuloa tutustumaan, näkemään ja kokeilemaan mistä teatterissa on kyse!

Teatterimuseon näyttelyt kutsuvat tutustumaan teatteriin ja tanssiin. Everybody Dance! on näyttely tanssimisen riemusta. Tule muistelemaan takavuosien hittitansseja ja luomaan uusia! Tarpeisto pääroolissa -näyttelyssä pääset herkuttelemaan tarpeistolla ja tutustumaan tarpeistonvalmistajien taidonnäytteisiin.

Arkadia-teatterin pukuhuoneessa voit vaihtaa roolia tai hypätä pukusuunnittelijan tai valomestarin kenkiin. Esiripun avautuessa paikka näyttämöllä on vapaa!

Avoin opastus Tarpeisto pääroolissa -näyttelyyn klo 18 ja Arkadia-teatteriin klo 19.

Hotelli- ja ravintolamuseo: Non stop -yhteisötaideteos ja limubaari
G-porras, 3. krs. / klo 17-21
Yhteisötaideteos non-stop 17-20: Muistojen säilöntää koko perheelle. Syksy on sadonkorjuun aikaa, jolloin puutarhan antimet kerätään ja säilötään. Myös museolla päätettiin purkittaa talteen muistoja: millaisia kesämuistoja sinä haluaisit säilöä talven varalle? Tule tallentamaan parhaat kesähetkesi! Yhteisötaideteoksessa askarrellaan ja koristellaan pahvisia purkkeja, joihin sujautetaan talteen omat herkulliset muistot.

Limubaari!

Kuva: Sami Lamberg, Kapina Oy: Kaapelitehtaan Taiteiden yö 2022

Avoinna

to 17.8.2023 klo 17:00 - 21:00

Järjestäjä

Kaapelitehdas