KaapeliWalks

KaapeliWalksit ovat opastettuja maksullisia kiertokäyntejä Kaapelitehtaalla. Kierroksen aikana pääset sukeltamaan suomalaisen yhteiskunnan muutoksiin aina teollistumisen ajasta luovan luokan esiinmarssiin.

Oppaamme kuljettaa sinua Kaapelitehtaan käytävillä ja kulissien takana ja kuulet tarinoita Kaapelitehtaan vaiherikkaasta historiasta:

Mitä presidentti Urho Kekkonen tarjosi valtiovieraille Kaapelitehtaan hississä? Mitä tekemistä Mick Jaggerilla on Kaapelitehtaan kanssa? Entä miten Kaapelitehtaalla siirryttiin kaapelin valmistamisesta tietokoneajan kautta Suomen suurimmaksi kulttuurikeskukseksi?

Osallistujilla on myös mahdollisuus päästä kurkistamaan taiteilijoiden työhuoneisiin, nähdä arkistohelmiä Kaapelitehtaalla kuvatuista elokuvista ja testata vaikkapa soittotaitojaan bändikämpäksi sisustetussa Poppikopissa.

Urheilumaineellaan [Kaapelitehtaan ensimmäinen toimitusjohtaja Verner] Weckman ei kehuskellut. Ulkomaanmatkoilla oli kuitenkin toisin. Tällöin hän osasi myös käyttää saavutuksiaan hyväksi liikeasioissa. Keskusteluissa neuvostoliittolaisten kanssa Weckman saattoi kysäistä: ”Tiedättekö kuka on Venäjän ensimmäinen kultamitalimies olympialaisissa?”. Kun vastausta ei saatu tai se oli väärä, hän murahti painokkaasti: ”Se olen minä!”. Weckman olikin muiden suomalaisten lailla 1906 ja 1908 keisarikunnan alamainen, vaikka Suomi tunnetusti esiintyi kisoissa omalla joukkueellaan. (Verner Weckman voitti kultaa kreikkalais-roomalaisessa painissa sekä Ateenan välikisoissa 1906 että Lontoon olympialaisissa 1908. Lähde: Nokian Nalle – Jyrki Vesikangas / kuva: Urheilumuseo)

Sodan aikana määrättiin, ettei ilmahälytys saanut keskeyttää teollisuustuotantoa. Suojaan tuli mennä vasta pommikoneiden ollessa tehtaan päällä: sitä varten katolla oli oma tähystäjä. Määräys oli Helsingissä hankala siksi, että venäläiskoneet tulivat Suomenlahden yli tukikohdistaan Virosta. Niiden lähestyminen havaittiin siis kovin myöhään. Kerran koneet pääsivätkin pommittamaan Kaapelitehdasta [teknisen johtaja] Westerlundin jakaessa juuri palkkakuoria. Hän ehti huutaa ”maahan” ja samassa pommit jo putosivat. Pommi osui huonojen kumikaapeleiden varastoon ja pomppasi sieltä kuin kumipallo räjähtäen ilmassa. Ikkunat särkyivät ja työväki tietenkin pelästyi, mutta pahemmilta vammoilta vältyttiin. Tuotantokin pääsi jatkumaan. (Lähde: Nokian Nalle - Jyrki Vesikansa / kuva: SA-Kuva)

Nykyään Kaapelitehtaalla järjestetään yli 700 tapahtumaa ympäri vuoden - niin messuja, festivaaleja, konsertteja kuin näyttelyitäkin kulttuuria rakastaville kaupunkilaisille. Vuosittaisia tapahtumia ovat mm. Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus, Taidemaalariliiton teosvälitys, Art Fair Suomi, Artic Start Up, Dare to Learn -messut, Olutexpo ja Helsinki Beer Festival, Design Market, Ornamon joulumyyjäiset sekä Kustom Kulture -messut. Kaapelitehdas tarjoaa joka vuosi elämyksiä lähes puolelle miljoonalle vierailijalle. Koko kulttuurikeskus uusiutuu 2020-luvulla valmistuvan Tanssin talon myötä. (Kuva: Kaapelin tanssin päivä 29.4.2016 / Patrik Rastenberger)

Hyppää mukaan elämysmatkalle!

Varaukset ja tiedustelut: raisa.karttunen(at)kaapelitehdas.fi.

Onko KaapeliWalks-kierrokselle osallistuvan ryhmäsi koko yli 15 henkeä? Ota yhteyttä ryhmälipuista myyntitiimiimme: myynti(at)kaapelitehdas.fi.