Aktuellt

Eetu Huhtalas ”Den andre” vann ljuskonstverkstävling för Evenemangstorget vid Tanssin talo

21.12.2020 klo 10:31

Fastighet Ab Kabelhuset, Tanssin talo och Finlands ljuskonstförbund FLASH har bjudit in finländska konstnärer och konstnärer permanent bosatta i Finland att delta i skapandet av ett permanent ljuskonstverk till foajén Evenemangstorget som finns vid Tanssin talo. Sammanlagt 25 högkvalitativa bidrag skickades till tävlingen. Eetu Huhtalas tidlösa och modifierbara förslag ”Den andre” har utsetts till tävlingens vinnare.

Tävlingens jury valde Eetu Huhtalas bidrag ”Den andre” till tävlingens vinnare.

Huhtala beskriver sitt interaktiva verk så här:

- Verket följer den öppna arkitekturen på Evenemangstorget och vill inte förändra platsens karaktär utan i stället är målet att på ett lågmält sätt aktivera det och bidra till att det kroppsliga som är så kännetecknande för dansen blir en del av utrymmet. Att titta på dans är en audiovisuell upplevelse, men det som gör det speciellt är dess inneboende inslag av kroppslig upplevelse. Vi tittar på en annan människas kropp som trots vissa skillnader i grunden liknar vår egen.

Juryn beskrev bidraget ”Den andre” som ett tidlöst och modifierbart arbete där den mjuka rörelsen skapar ett känsligt och upplevelsefullt ljuskonstverk. Den fascinerande enkla idén ger företräde för ljuset och dess interaktion med människor i utrymmet. Den enkla installationen visar hur det kan födas konst ur det vardagliga. Det kan jämföras med dans, vars instrument är den bekanta mänskliga kroppen som genom rörelsens kraft omvandlas till konst.

75 000 euro har avsatts för genomförandet av konstverket.

Huhtala kommer att tilldelas tävlingens huvudpris, som är 5 500 EUR.

Kasper Muttonens bidrag ”Himmelsk dans – Blå stunden” kom på en andra plats och tilldelas ett pris på 3 000 EUR.

Muttonens bidrag sades vara en vacker och poetisk titt från en industriell miljö in i en annan verklighet. Konstverkens teman berör begreppet himmel och rymd, dröm och verklighet.

Det tredje priset, 1 500 EUR, tilldelades Tuomas Honkanens och Ilmari Pesonens bidrag ”Ytan”.

Juryn beskrev verket som subtilt och koreografisk, och att det fint klär arkitekturen i utrymmet. Idén med att förvandla väggarna till en medieyta och att genom interaktion med besökarna låta arkitekturen i utrymmet dansa vara intressant.

Juryn bestod av Kai Huotari, vd för Fastighet Ab Kabelhuset, Niki Matheson, direktör för Tanssin talo, arkitekterna Teemu Kurkela (JKMM Arkkitehdit Oy) och Pia Ilonen (ILO ARKKITEHDIT Oy). Konstnärerna Jukka Hautamäki och Tarja Ervasti fungerar som medlemmar utsedda av Konstnärsgillet i Finland. Ilkka Paloniemi var medlem utsedd av Finlands ljuskonstförbund FLASH. Juryns sekreterare var Juha Rouhikoski från Finlands ljuskonstförbund FLASH. Konstnärsgillet i Finlands regler följdes i tävlingen.

Mera information:
Tävlingens sekreterare Juha Rouhikoski, Finlands ljuskonstförbund FLASH, juha.rouhikoski(at)gmail.com, tel. 045 259 1617

Verkställande direktör Kai Huotari, Fastighet Ab Kabelhuset, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, tel. 050 384 1557

Foto: Eetu Huhtalas bidrag ”Den andre”

Blogg: 2020 Annus horribilis

14.12.2020 klo 16:51

År 2020 skulle vara ett strålande år för Fastighet Ab Kabelhuset. Vi hade för ett år sen förvärvat en fastighet på Nilsiägatan 10, och i början av året övergick den i vår ägo. Det nya kulturcentret hette N10 och passade för Kabelhusets strategi som en hand i handske. Fastigheten var Orions gamla huvudkontor och läkemedelsfabrik som under årens lopp blivit något av ett nav för kulturell verksamhet för olika aktörer. I och med förvärvet växte vår personal med fyra nya experter och vår sammanslutning av hyresgäster med ett par hundra kulturaktörer. Genom förvärvet utvidgade vi vår verksamhet och kunde trygga det att N10 förblir ett kulturcentrum även framöver. Men det är ingen som kommer ihåg det gångna året 2020 för detta.

År 2020 skulle bli ett exceptionellt livligt evenemangsår i Södervik. Förutom stora festivaler skulle programmet bestå av utomhuskonserter, mindre sommarevenemang, klubbspelningar och uteserveringar. HAM:s utredning blev klar och föreslog gasklockorna i Södervik som en ny plats för stadsmuseet. Tävlingen om evenemangscentret på den intilliggande tomten avslutades och inledde en ny era i områdets utveckling. Efter flera år skulle bolaget fortsätta med renoveringen av byggnaderna på området. Men det är ingen som kommer ihåg det gångna året 2020 för detta.  

I januari 2020 lades grundstenen till dansens hus, och i slutet av året nådde byggnaden sin takhöjd. På Kabelfabrikens innergård inleddes en omfattande renovering, dess nya visuella profil lanserades och den nya lobbyservicen Konttori öppnades. Vi hade lyckats rekrytera ett fantastiskt team till lobbyservicen som såväl hyresgästerna som invånarna i området hade hittat och tagit till sig. Men det är ingen som kommer ihåg det gångna året 2020 för detta.

I stället för strålande blev år 2020 annus horribilis – ett fruktansvärt år. Vi kommer att minnas det för den globala coronapandemin, de tiotals miljoner som blev smittade och minst en och en halv miljon som dog i Covid-19. Det är ett år som vi kommer att minnas för restriktionerna som infördes för att förhindra pandemin och som stängde ner våra samhällen, låste in oss i våra hem och satte stopp för alla kulturaktiviteter.

I Kabelfabriken kom den första chocken den 12 mars, då bokningarna som gjorts för våra evenemangslokaler ställdes in, en efter en, efter att statsrådet hade hållit sin första presskonferens kring pandemiläget. Två veckor senare och med stöd av beredskapslagen stängdes alla våra utrymmen för tre månader framåt. Viruset tvärbromsade hela det finländska samhället men de som drabbades mest var turism- och restaurangbranscherna och kultur- och evenemangssektorn. Efter sommarens lugnare period står vi nu inför nästan samma situation igen när smittan sprider sig.  

Om några dagar tar annus horribilis slut. Det nya året 2021 för med sig vaccinet, och så småningom får viruset ge vika, begränsningarna luckras upp och det vanliga livet återställs. Också den kulturella verksamheten kommer att återhämta sig – efter allt detta längtar vi efter konst, kultur och evenemang mer än någonsin. Corona tog ett eller två år ifrån oss, men N10, Södervik, Dansens hus och Kabelfabriken är här för att stanna, och allt det som vi åstadkommit under 2020 bär oss långt in i framtiden.

Jag önskar Er alla en riktigt trygg jul och ett bättre nytt år 2021!

- Kai Huotari, verkställande direktör, fastighet Ab Kabelhuset

(Foto: Patrik Rastenberger / Kabelfabrikens Konstens natt 2017)

Haemme info-, myymälä- ja kahvilatyöntekijöitä

28.10.2020 klo 14:43

*Paikat on täytetty*


Konttori on Kaapelitehtaan uusi aulapalvelutila. Se on Kaapelitehtaan info, sydän ja levähdyspaikka. Konttori on luotu kaikille Kaapelitehtaan kävijöille ja vuokralaisille helpottamaan asiointia, tarjoamaan viihtyisän keitaan ja inspiroimaan kulttuurin pariin.

Alakerrasta löytyy info, kahvila, myymälä ja postipakettiautomaatti. Yläkerrassa on työskentely- ja tapahtumatiloja sekä lehtigalleria. Konttorin tiimi huolehtii vuokralaisten ja vierailijoiden tarpeista sekä ylläpitää talon hyvää fiilistä.

Haemme kahta työntekijää Konttorin tiimiin:

- täystuntilainen (37,5 h / vko)

- sopimuksen mukaan (30+h / vko)

 

Työtehtäviin Konttorissa kuuluu:

 • infopisteen, kahvilan, baarin, myymälän ja keittiön työt, kokoustilavuokraus ja -järjestelyt, Kaapelitehtaan vuokralaispalvelut sekä tapahtumien tuotanto yhdessä tiimin kanssa
 • Konttorin sosiaalisen median ylläpitäminen
 • Konttorin kehittäminen yhdessä tiimin kanssa

Toivomme sinulta:

 • aurinkoista asiakaslähtöisyyttä, positiivisuutta, tiimihenkeä sekä rohkeutta kokeilla uusia asioita
 • kahvilan tai kaupan asiakaspalvelukokemusta
 • info-tai opastuskokemusta
 • hyvää englannin kielen taitoa, ruotsin kielen taidosta on etua
 • Winpos-kassajärjestelmän osaamista (koulutamme myös järjestelmään)
 • hygienia- ja anniskelupassia

Tarjoamme:

Hauskan ja vastuullisen työn monipuolisessa toimintaympäristössä sekä innostuneessa
työyhteisössä. Olemme reilu ja hyvä tiimi, joka pitää yhtä. Konttorin palveluita kehitetään tiimissä, ja kaikki ovat mukana toteuttamassa ja suunnittelemassa uusia ratkaisuja.

Tehtävät ovat vuorotyötä kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Konttorin palvelut laajenevat Tanssin talon myötä rakentuvaan Kaapelitehtaan sisäpihan uuteen katettuun aulaan vuoden 2021 lopulla.

Noudatamme matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimusta. Tuntipalkka on 13,00-14,34 € + TESin mukaiset lisät työkokemuksen mukaan.

Jos kiinnostuksesi heräsi, lähetä hakemuksesi ja CV:si osoitteeseen: mari.nilivaara(at)kaapelitehdas.fi. Paikat täytetään heti sopivien henkilöiden löytyessä.

Lisätiedot: myymälä- ja kahvilapäällikkö Mari Nilivaara, puh. 050 566 7426 tai markkinointi- ja kehityspäällikkö Raine Heikkinen, puh. 040 500 7354.

Kaapelin Mediakeskus Oy on Kiinteistö Oy Kaapelitalon tytäryhtiö. KOY Kaapelitalo on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka omistaa, peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuuskiinteistöjä kulttuurikäyttöön. Yhtiön liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa. Ruoholahdessa sijaitseva Kaapelitehdas on Suomen suurin kulttuurikeskus. Kaapelitehdas uusiutuu 2021 valmistuvan Tanssin talon myötä. Yhtiö hallinnoi myös Suvilahden vanhaa energiantuotantoaluetta Kalasataman alueella sekä Nilsiänkatu 10:ntä Vallilassa.

Kabelfabriken förnyas och kommer närmare besökaren

1.10.2020 klo 09:26

Hur kan Kabelfabriken göras till ett ännu bättre kulturcenter? Det var en fråga som dök upp i samband med att byggandet av dansens hus i anslutning till Kabelfabriken inleddes, och nu får frågeställningen för första gången en konkret innebörd med Konttori, Kabelfabrikens nya lobbyservice. Lokalen öppnas och Kabelfabrikens nya visuella profil publiceras den 1 oktober 2020.

Kartläggnings- och utvecklingsprocessen inleddes för tre år sedan då Fastighet Ab Kaapelitalo kallade Kabelfabrikens långvariga hyresgäster in till intervjuer och workshops kring hur och åt vilket håll huset ska utvecklas i framtiden. Bolaget lät också göra en besökarundersökning via Palmu som fokuserar på tjänstedesign.

Hyresgästerna och besökarna vid Kabelfabriken kom med tydliga önskemål om att Fastighet Ab Kaapelitalo skulle ta det övergripande ansvaret för besökarupplevelsen och att Kabelfabriken skulle göras mer lättillgänglig för besökarna.

- Vi insåg att vi i huvudsak fokuserat på uthyrningsverksamheten under de första 25 åren, och vi visste nästan ingenting om de som kommer till Kabelfabriken. År 2017 kunde vi inte uppskatta det årliga antalet besökare, än mindre vad besökarna gör i Kabelfabriken, beskriver Kai Huotari, vd för Fastighet Ab Kaapelitalo.

Idag besöks Kabelfabriken av cirka en miljon besökare årligen. Typiskt är att besökaren kommer till kulturcentret för en viss aktör eller ett visst evenemang, och går sedan sin väg.

- Vi insåg att det är svårt för besökare att få ett grepp om huset och förstå allt det som Kabelfabriken har att erbjuda, säger Huotari. – Genom att lyssna på våra hyresgäster och besökare började vi förnya våra verksamhetsprocesser. Vi bestämde oss för att ta lobbyservicen till våra egna händer och göra byggnaden mer tillgänglig genom lättare navigering utan att det påverkar konstnärernas arbetsro. Samtidigt ville vi förnya Kabelfabrikens brand och visuella profil så att dessa motsvarar de nya målen.

Konttori är Kabelfabrikens nya pulserande hjärta

Besökarna kommer till den nya lobbyservicen Konttori genom portgången vid Kabelfabriken. På nedre våningen finns information, ett kafé, en butik och Postens paketautomat. På övre våningen finns arbets- och evenemangslokaler samt ett tidningsgalleri.

Konttori är till för alla besökare och hyresgäster vid Kabelfabriken. Tanken är att det ska göra besöket lättare, vara en bekväm oas och ge inspiration till kulturella upplevelser. Utrymmet är öppet från måndag till lördag.

Kabelfabrikens nya visuella profil understryker mångfalden i huset

Designbyrån Bond fick i uppgift att designa en logo för Kabelfabriken samt en brand och en visuell profil som påminner om Kabelfabrikens historia, mångfalden i huset och är inbjudande till alla stadsbor. Tanken var att lyfta fram Kabelfabrikens varierande hyresgäster och tjänster samt uppmuntra besökarna att bekanta sig med husets tjänster och möjligheten att uppleva mera kultur.

- Fastighet Ab Kaapelitalos lokaler – Kabelfabriken, Södervik och Nilsiägatan 10 – ska få en egen identitet och visuell profil. Arbetet har påbörjats med Kabelfabriken. Den ikoniska KAAPELI-logo kommer att finnas kvar som företagets logotyp, säger Huotari.

Allt planeringsarbete har tagit avstamp i den franske gatukonstnären Thierry Noirs väggmålning Let Me Be Your Mental Dentist och dess former och färger. Noir målade den 1994 i portgången vid Kabelfabriken.

- Det är klart att detta samarbete var en unik möjlighet och upplevelse, även internationellt sett. Ett projekt där kundperspektivet kristalliserar anarkin. Ett projekt där frihet underhöll klarhet. En positiv kollision som ledde till någonting helt nytt och oväntat. Någonting att vara kollektivt stolt över, sammanfattar designbyrån Bond.

Samma visuella stil kommer så småningom att sprida sig från Konttori till de övriga delarna av huset. Även Kabelfabrikens webbsidor får en ny design senare i höst.

- Vi tar nya tjänster i bruk gradvis för att allt ska vara klart till invigningen av dansens hus och Kabelfabrikens täckta innergård i slutet av 2021, säger Huotari.

Mer information:
Kai Huotari, vd, Fastighet Ab Kaapelitalo, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, tel. +358 50 384 1557

ARMAS-festivaali pilotoi digitaalisia kulttuuripalveluja ikääntyneille

28.9.2020 klo 14:59

Ikääntymistä juhlistava valtakunnallinen ARMAS-festivaali on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 16 000 euron avustuksen kulttuuripalvelujen digitalisoinnin pilotoimiseen ikääntyneille. Tuen avulla pystytään laajentamaan festivaalin tarjontaa ja parantamaan saavutettavuutta.

- Tämä on tosi hieno asia festivaalille!, tapahtuman koordinaattori, tuottaja Raisa Karttunen Kiinteistö Oy Kaapelitalosta iloitsee.

- Avustuksen turvin pääsemme toteuttamaan yhteistyössä muun muassa Ateneumin taidemuseon, Miina Sillanpään säätiön ja Helsingin kaupungin kanssa taidepilotteja, jotka on suunniteltu erityisesti ikääntyneiden tarpeet ja osaaminen huomioiden.

Lisäksi festivaali tuottaa palvelukeskusten, hoivayksiköiden ja kotihoidon käyttöön opetusvideon, jossa neuvotaan kuinka digitaalisia lähetyksiä pääsee seuraamaan, ja kuinka pääsee myös itse osallistumaan niihin.

Koronavirus on rajoittanut poikkeuksellisella tavalla erityisesti ikäihmisten arjen elinpiirejä, päivittäisiä rutiineja, sosiaalisia kontakteja ja harrastuksiin osallistumista sekä myös koko kulttuurialaa.

Haasteet ovat maailmanlaajuisia. Festivaalin kansainvälisessä webinaarissa käsitellään koronaviruksen tuomia haasteita sekä keskustellaan maailmalla käytetyistä toimivista ratkaisuista. Webinaari järjestetään yhteistyössä Englannin, Japanin, Saksan ja Hollannin partnereiden kanssa.

- Kulttuurisen vanhustyön parissa tehtävää työtä ja ARMAS-festivaalia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, Karttunen painottaa.

ARMAS on valtakunnallinen ikääntymistä juhlistava festivaali, joka järjestetään vuosittain lokakuun alussa. Tapahtuma nostaa esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja tekee ikääntymisen teemoja näkyväksi taiteen keinoin.

ARMAS toimii sateenvarjo-organisaation tavoin, ja se yhdistää taiteilijoita, taidealan toimijoita, taidelaitoksia, vanhustyön järjestöjä sekä kunta-alan toimijoita. ARMAS -verkostossa on mukana 16 kuntaa, 20 taidealan toimijaa sekä 16 vanhusalan järjestöä.

Viime vuonna ARMAS-festivaalin aikana järjestettiin yli 250 tapahtumaa. Tänä vuonna festivaali on koronarajoitusten vuoksi pienimuotoisempi, mutta tapahtumia järjestetään edelleen eri puolilla Suomea.

Tarjolla on erityisesti musiikkia. Kanneltalolla kuullaan Elvistä ja Beatlesiä, Musiikkiteatteri Kapsäkki tarjoaa ilmaisia musiikkiesityksiä, ja Helsinki Early Music Festival tuo Kaarelaan ja Helsingin keskusta-alueelle elävää barokkimusiikkia. Muutkin taidemuodot ovat toki esillä. Esimerkiksi Turun taidemuseoon pääsee erityisesti muistisairaille suunnatuille Ajatushetki / Minnestimmen - etäkierroksille, ja Stoassa pidetään K-60 Burleski & Drag-työpaja. Vantaalla ja Tampereella esitetään elokuvia Teräsleideistä Pikku naisiin ja Metsäjätistä Aaltoon.

ARMAS-festivaali 1.-14.10.2020.

Lisätietoja:
tuottaja Raisa Karttunen, raisa.karttunen(at)kaapelitehdas.fi, puh. 050 375 1878

facebook.com/armasfestivaali
armasfestivaali.fi

Kaapelitehtaalla pureudutaan Helsingin taide- ja kulttuurivisioon 18.9.2020

16.9.2020 klo 12:12

Yhdessä tekeminen, kansalaisten aktivointi sekä Helsingin taide- ja kulttuurivisio 2030 ovat Kaapelitehtaalla perjantaina 18.9.2020 järjestettävän Urban Exploration -tapahtuman teemoja. Kiinteistö Oy Kaapelitalo tuottaa tapahtuman osana Cultural and Creative Spaces and Cities -hanketta yhteistyössä Tarton Aparaaditehtaan kanssa.

Kiinteistö Oy Kaapelitalo on mukana eurooppalaisessa Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC) -hankkeessa, joka tarkastelee kestävää kaupunkikulttuuria kansalaisten näkökulmasta.

KOY Kaapelitalo on vastuussa yhdestä Urban Lab -kokonaisuudesta, jossa kehitetään innovatiivisia ratkaisuja kaupungin ja kansalaisten yhteistyöhön. Urban Lab -toiminta huipentuu seitsemään Urban Exploration -tapahtumaan, joita järjestetään vuoden 2020 aikana ympäri Eurooppaa.

Helsingin ja Tarton yhteistyössä tuottama ohjelma koostuu kahdesta osiosta. Kello 14.00 alkaen Helsingissä keksijä/futuristi Perttu Pölönen puhuu arvoista ja monimuotoisuudesta, suunnittelija Sara Kuusi Helsingin mallista, ja tanssija Sonya Lindfors valottaa taiteilijan näkökulmasta Helsingin kaupungin uutta taide- ja kulttuurivisiota. Tartossa kaupunkikehittämisestä puhuvat kaupunginarkkitehti Tõnis Arjus, kirjailija Berk Vaher ja maisema-arkkitehti Karin Bachmann. Kaikki puheenvuorot ovat englanniksi.

Puheiden jälkeen kello 17.00 molemmissa kaupungeissa järjestetään paikallinen paneelikeskustelu. Helsingissä aiheena on Helsingin taide- ja kulttuurivisio 2030. Panelisteina ovat Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö, tanssija Sonya Lindfors, Tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula ja KOY Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari. Keskustelu käydään suomeksi.

Tapahtumassa esiintyy muusikko Roni Martin, ja se päättyy Tarton tuottamaan musiikkituokioon.

Seminaarin molemmat osat striimataan. Ne ovat katsottavissa suorana ja myöhemmin myös tallenteina CCSC-hankkeen kotisivuilta

Seminaarin Facebook-tapahtuma

CCSC-hanketta koordinoi eurooppalaisten kulttuurikeskusten verkosto Trans Europe Halles, ja se saa tukea EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.

aparaaditehas.ee
spacesandcities.com
teh.net

Lisätietoja:
tuottaja Raisa Karttunen, raisa.karttunen(at)kaapelitehdas.fi, puh. 050 375 1878

Ljuskonstverkstävling för Evenemangstorget vid dansens hus

29.5.2020 klo 15:46

Fastighets Ab Kabelhuset, Tanssin talo rf och Finlands ljuskonstförbund FLASH bjuder in finländska konstnärer och konstnärer permanent bosatta i Finland att delta i skapandet av ett permanent ljuskonstverk vid dansens hus Evenemangstorget.

Byggarbetet för dansens hus i den nordöstra ändan av Kabelfabriken pågår som bäst. Finlands största dansscen är redo för att slå upp sina dörrar 2022. Nybygget ska inrymma bl.a. två scenlokaler samt Evenemangstorget som binder ihop de olika lokalerna.

Evenemangstorget är anslående och det ska fungera som en foajé eller ingång till dansens hus samt som en gemensam plats för olika evenemang.

Ett högkvalitativt ljuskonstverk

Syftet med tävlingen är att hitta en långt utvecklad idé för ett ljuskonstverk som ska placeras på Evenemangstorget som är ett industriellt och robust utrymme.

Man är ute efter ett högkvalitativt ljuskonstverk som återspeglar den arkitektoniska andan i dansens hus och den kroppsliga upplevelsen som förknippas med dans som konstform. Verket får också gärna fungera som en funktionell men stämningsskapande ljuskälla i det fysiska utrymmet.

- Dans och ljus har en speciell relation. På scenen gör ljuset rörelsen synlig och riktar vid behov tittarens uppmärksamhet. Evenemangstorget visar respekt för detta känsliga förhållande och riktar människors uppmärksamhet vid ljusets konstnärliga kraft. Man hoppas att ljuskonstverket kommer att ge nya dimensioner i utrymmet som förstärker bandet mellan rörelse och ljus även utanför scenen, beskriver Matti Numminen, direktör för Tanssin talo rf.

- Tävlingen föddes ur en vilja att uppmärksamma procentkonst som går ut på att ny konst beställs i samband med nya byggprojekt. Med tävlingen vill vi stödja ny konst som en del av dansens hus, förklarar Kai Huotari, VD för Fastighet Ab Kabelhuset.

Tävlingen pågår fram till början av december

Tävlingen är öppen för finländska konstnärer och konstnärer permanent bosatta i Finland. Även konstnärsteam kan delta. I tävlingen följs Konstnärsgillet i Finlands regler. Deltagarna behöver dock inte nödvändigtvis vara medlemmar i Konstnärsgillets medlemsföreningar.

Tävlingsbidrag tas emot under tiden 17.11–1.12.2020.

Följande priser kommer att delas ut i tävlingen: I pris 5500 €, II pris 3000 €, och III pris 1500 €.

Totalt 75 000 € har avsatts för genomförandet av konstverket. Summan ska täcka alla kostnader som krävs för att genomföra verket.

Juryn bedömer hur väl tävlingsbidragens konstnärliga insikt och funktionalitet möts samt bidragets koppling och beröringspunkter till det kroppsliga och dansen. Uppmärksamhet fästs i bedömningen vid hur bra verkets tål tid, smälter in i det funktionella publikutrymmet och den omgivande arkitekturen, liksom de olika evenemangen som ordnas på Evenemangstorget.

Information om tävlingsprogrammet jämte bilagorna finns på adressen: www. tanssintalorakentuu.fi / valotaidekilpailu/sv

Mer information:
Ordförande Juha Rouhikoski, Finlands ljuskonstförbund FLASH, juha.rouhikoskia(at)gmail.com, tel. +358 45 259 1617
Vd Kai Huotari, Fastighet Ab Kaapelitalo, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, tel. +358 50 384 155

Foto: Illustration av Evenemangstorget / JKMM JKMM Architects

Haemme myymälä-kahvilan vuorovastaavaa

20.5.2020 klo 09:04

Kaapelin Mediakeskus Oy hakee vakituiseen työsuhteeseen

myymälä-kahvilan vuorovastaavaa

syksyllä 2020 Kaapelitehtaan kulttuurikeskukseen avattavaan uuteen kahvila-myymälään.

Kaapelitehtaan aulapalvelut keskitetään uuteen katutasoon rakennettavaan tilaan. Tilassa tulee toimimaan kahvila, kauppa, työpajatiloja, info-piste, pieni esiintymistila sekä mahdollisesti anniskelualue. Palvelut laajentuvat parhaillaan rakennettavan Tanssin talo -hankkeen valmistumisen myötä myös Kaapelitehtaan sisäpihalle syntyvään uuteen aulaan. Kaapelitehtaan aulapalvelu-tiimi huolehtii vuokralaisten ja vierailijoiden tarpeista sekä ylläpitää talon hyvää fiilistä!

Työtehtäviisi kuuluu:

 • myymälän ja kahvilan sekä infon päivittäinen asiakaspalvelutyö
 • myymälän valikoiman suunnitteluun ja tilausten tekemiseen osallistuminen
 • muiden tilassa järjestettävien palveluiden toteuttamiseen osallistuminen
 • henkilökunnan koulutus ja perehdyttäminen

Toivomme sinulta:

 • kokemusta kahvilatoiminnasta sekä kaupan tai kioskin toiminnasta
 • kokemusta vuorovastaavan tehtävistä
 • asiakaslähtöisyyttä, positiivisuutta ja tiimihenkeä
 • kokemusta kassajärjestelmistä (WinPos -järjestelmän tuntemus on etu)
 • hyvää englannin ja ruotsin kielen taitoa

Tarjolla on haasteellinen ja vastuullinen tehtävä monipuolisessa toimintaympäristössä sekä aidosti innostuneessa työyhteisössä. Tehtävä on kokoaikainen vuorotyö kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Toivomme tehtävään valittavan henkilön aloittavan elokuun alussa 2020.

Lähetä hakemuksesi ja ansioluettelosi palkkatoiveineen pikaisesti, sillä potentiaalisia hakijoita käsitellään jo hakuaikana. Hae työpaikkaa 

Lisätietoja tehtävästä antaa Annastiina Korpi, puh. 020 7290 835, annastiina.korpi(at)poolia.fi.

Kaapelin Mediakeskus Oy on Kiinteistö Oy Kaapelitalon tytäryhtiö. Koy Kaapelitalo on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka omistaa, peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuuskiinteistöjä kulttuurikäyttöön. Yhtiön liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa.

Ruoholahdessa sijaitseva Kaapelitehdas on Suomen suurin kulttuurikeskus. Yhtiö hallinnoi myös Suvilahden vanhaa energiantuotantoaluetta Kalasataman alueella sekä Nilsiänkatu 10:ntä Vallilassa. Kaapelitehdas uusiutuu 2021 valmistuvan Tanssin talon myötä.

Fastighet Ab Kabelhusets riktlinjer för att lindra de ekonomiska effekterna av coronaepidemin på hyresgästerna

31.3.2020 klo 14:26

Fastighet Ab Kabelhusets styrelse beslutade vid sitt möte måndagen den 30 mars 2020 om riktlinjer som ska bidra till att lindra de ekonomiska effekterna av COVID-19 på bolagets hyresgäster. Fastighet Ab Kabelhuset är ett företag som ägs av Helsingfors stad, och riktlinjerna följer Helsingfors stads rekommendation den 27 mars 2020 till sina koncernbolag angående lokalhyror.

Bolagets styrelse beslutade om följande:

Under tiden den 1 april – den 30 juni 2020 kommer hyresgästerna vid Kabelfabriken, Södervik och Nilsiägatan 10 som är verksamma inom åtminstone följande branscher att bli undantagna från hyres- och användningsavgift: restauranger och andra mattjänster, butiker, konst-, musik- och evenemangsverksamhet samt program- och festtjänster. Inom affärsverksamheten är följande undantagna från avgift: inkubators- och tillväxttjänster samt verksamhet som främjar uppstartsverksamhet, frisörer, skönhetssalonger samt idrotts- och hälsovårdstjänster inklusive massage och fysioterapi.

Hyresbefrielse för ovanstående sektorer beviljas automatiskt, vilket innebär att hyresgästen inte behöver kontakta hyresvärden separat. Företag inom andra sektorer kan undantas från hyresbetalningar, i förekommande fall och genom en separat utvärdering. Hyresvärden kommer att informera dessa hyresgäster om ansökning av befrielse senast 31.3.2020.

Detta arrangemang befriar inte hyresgäster från deras andra hyreskrav (inklusive finansieringsvederlag). Arrangemanget gäller inte för företagets lokaler och områden som hyrs ut för en kort tid. Under hyresundantaget får hyresgästen bedriva den verksamhet som avses i hyreskontraktet med undantag av verksamhet som omfattas av förbud utfärdade av offentliga myndigheter.

De hyreslättnader som nu beslutats av Fastighet Ab Kabelhuset är av samma storleksklass som det nödhjälp som stora finländska stiftelser, utbildnings- och kulturministeriet och Centret för konstfrämjande beviljat för ​​kulturoperatörer den 19 mars 2020.

Fastighet Ab Kabelhuset äger sammanlagt cirka 100 000 m2 gamla industrifastigheter i Helsingfors, varav det hyr ut lokaler för över 600 hyresgäster – främst konstnärer, kulturorganisationer och företag inom kreativa industrier.

Fastighet Ab Kabelhuset är en del av Helsingfors stadskoncern. Det är ett helt inkomstfinansierat företag vars inkomster nästan uteslutande består av långtidsuthyrning av arbetslokaler och korttidsuthyrning av evenemangslokaler.

Med anledning av COVID-19 har företagets samtliga lokalbokningar för våren nu avbokats, vilket redan orsakat företaget förluster på cirka 200 000 euro. Faktum är att år 2020 kommer att medföra en stor förlust för företaget. Fastighet Ab Kabelhuset förhandlar nu med Helsingfors stad om de åtgärder som krävs för att säkerställa ett tillräckligt kassaflöde och förbereder sig för att ta ut ett banklån på 1,5 miljoner euro.

- De olika åtgärderna för att stävja spridningen av coronavirusepidemin har drabbat konst- och kulturbranschen och därmed våra hyresgäster särskilt hårt. Genom hyreslättnader försöker vi hjälpa våra hyresgäster att ta sig ur den här krisen, och vi tror att denna åtgärd också kommer att vara till nytta för företaget på lång sikt, säger Kai Huotari, vd för Fastighet Ab Kabelhuset.

Mer information:
Kai Huotari, vd, Fastighet Ab Kaapelitalo, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, tel. +358 50 384 155

Foto: Kuvio Oy / Kabelfabriken

Effekterna av coronavirusutbrottet på vår verksamhet

19.3.2020 klo 09:35

I enlighet med regeringens informationsmöte den 16 mars 2020 råder det undantagstillstånd i Finland på grund av Covid-19 eller coronavirusutbrottet. Regeringens nya riktlinjer gäller fram till den 13 april 2020 och vi på Fastighet Ab Kabelhuset följer dem.

Evenemangen i våra lokaler har ställts in, våra olika aktörer har kört ner sin verksamhet och Kabelfabrikens museer har stängt sina dörrar.

Kontor och arbetsrum i Fastighet Ab Kabelhuset, dvs. Kabelfabriken, Södervik och Nilsiägatan 10, kommer dock att ha öppet. Restaurangerna i Kabelfabriken och Södervik har likaså öppet tillsvidare. Vid Kabelfabriken fortsätter byggarbetet för Dansens hus tillsvidare.

Liksom många andra organisationer arbetar personalen på Fastighet Ab Kabelhuset nu främst på distans. Kontoren försöker hålla bemanningen på miniminivå för att minimera närkontakterna, men vår övriga personal betjänar våra kunder per telefon och e-post. Vi kommer att uppdatera kontaktinformationen på våra webbsidor med en länk som visar den aktuella situationen med närvarande personal varje vecka. Vi betjänar och hjälper våra hyresgäster och kunder efter vår bästa förmåga.

Vi följer aktivt med informationen från myndigheterna och kommer att fortsätta att kommunicera om utvecklingen av situationen på våra webbplatser kaapelitehdas.fi, suvilahti.fi samt nilsiankatu10.fi och i sociala medier:
Facebook: @kaapelitehdas & Suvilahti @nilsiankatu10
Twitter: @kaapeli
Instagram: @kaapelitehdas, @suvilahtihelsinki

Dessutom är det bra att följa Kabelfabrikens, Söderviks och Nilsiänkatu 10:s hyresgästers egna webbsidor och sociala mediekanaler.

Låt oss hålla oss friska och ta hand om varandra! Vi kommer att klara av detta.

Sidor