Aktuellt

Kabelfabriken förnyas och kommer närmare besökaren

1.10.2020 klo 09:26

Hur kan Kabelfabriken göras till ett ännu bättre kulturcenter? Det var en fråga som dök upp i samband med att byggandet av dansens hus i anslutning till Kabelfabriken inleddes, och nu får frågeställningen för första gången en konkret innebörd med Konttori, Kabelfabrikens nya lobbyservice. Lokalen öppnas och Kabelfabrikens nya visuella profil publiceras den 1 oktober 2020.

Kartläggnings- och utvecklingsprocessen inleddes för tre år sedan då Fastighet Ab Kaapelitalo kallade Kabelfabrikens långvariga hyresgäster in till intervjuer och workshops kring hur och åt vilket håll huset ska utvecklas i framtiden. Bolaget lät också göra en besökarundersökning via Palmu som fokuserar på tjänstedesign.

Hyresgästerna och besökarna vid Kabelfabriken kom med tydliga önskemål om att Fastighet Ab Kaapelitalo skulle ta det övergripande ansvaret för besökarupplevelsen och att Kabelfabriken skulle göras mer lättillgänglig för besökarna.

- Vi insåg att vi i huvudsak fokuserat på uthyrningsverksamheten under de första 25 åren, och vi visste nästan ingenting om de som kommer till Kabelfabriken. År 2017 kunde vi inte uppskatta det årliga antalet besökare, än mindre vad besökarna gör i Kabelfabriken, beskriver Kai Huotari, vd för Fastighet Ab Kaapelitalo.

Idag besöks Kabelfabriken av cirka en miljon besökare årligen. Typiskt är att besökaren kommer till kulturcentret för en viss aktör eller ett visst evenemang, och går sedan sin väg.

- Vi insåg att det är svårt för besökare att få ett grepp om huset och förstå allt det som Kabelfabriken har att erbjuda, säger Huotari. – Genom att lyssna på våra hyresgäster och besökare började vi förnya våra verksamhetsprocesser. Vi bestämde oss för att ta lobbyservicen till våra egna händer och göra byggnaden mer tillgänglig genom lättare navigering utan att det påverkar konstnärernas arbetsro. Samtidigt ville vi förnya Kabelfabrikens brand och visuella profil så att dessa motsvarar de nya målen.

Konttori är Kabelfabrikens nya pulserande hjärta

Besökarna kommer till den nya lobbyservicen Konttori genom portgången vid Kabelfabriken. På nedre våningen finns information, ett kafé, en butik och Postens paketautomat. På övre våningen finns arbets- och evenemangslokaler samt ett tidningsgalleri.

Konttori är till för alla besökare och hyresgäster vid Kabelfabriken. Tanken är att det ska göra besöket lättare, vara en bekväm oas och ge inspiration till kulturella upplevelser. Utrymmet är öppet från måndag till lördag.

Kabelfabrikens nya visuella profil understryker mångfalden i huset

Designbyrån Bond fick i uppgift att designa en logo för Kabelfabriken samt en brand och en visuell profil som påminner om Kabelfabrikens historia, mångfalden i huset och är inbjudande till alla stadsbor. Tanken var att lyfta fram Kabelfabrikens varierande hyresgäster och tjänster samt uppmuntra besökarna att bekanta sig med husets tjänster och möjligheten att uppleva mera kultur.

- Fastighet Ab Kaapelitalos lokaler – Kabelfabriken, Södervik och Nilsiägatan 10 – ska få en egen identitet och visuell profil. Arbetet har påbörjats med Kabelfabriken. Den ikoniska KAAPELI-logo kommer att finnas kvar som företagets logotyp, säger Huotari.

Allt planeringsarbete har tagit avstamp i den franske gatukonstnären Thierry Noirs väggmålning Let Me Be Your Mental Dentist och dess former och färger. Noir målade den 1994 i portgången vid Kabelfabriken.

- Det är klart att detta samarbete var en unik möjlighet och upplevelse, även internationellt sett. Ett projekt där kundperspektivet kristalliserar anarkin. Ett projekt där frihet underhöll klarhet. En positiv kollision som ledde till någonting helt nytt och oväntat. Någonting att vara kollektivt stolt över, sammanfattar designbyrån Bond.

Samma visuella stil kommer så småningom att sprida sig från Konttori till de övriga delarna av huset. Även Kabelfabrikens webbsidor får en ny design senare i höst.

- Vi tar nya tjänster i bruk gradvis för att allt ska vara klart till invigningen av dansens hus och Kabelfabrikens täckta innergård i slutet av 2021, säger Huotari.

Mer information:
Kai Huotari, vd, Fastighet Ab Kaapelitalo, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, tel. +358 50 384 1557