Vi intar Kabelfabriken!

23.03.2023

Den stora Sjökabelhallen vid kulturcentret Kabelfabriken slår upp sina dörrar och erbjuder stadsborna gratis inträde tisdagen den 28 mars 2023 i Gräsviken i Helsingfors! Sjökabelhallen har öppet kl. 15.00–21.00, och vem som helst kan komma förbi till lokalen som har en yta på drygt 3 000 kvadratmeter och göra vad man har lust till.

Vi intar Kabelfabriken! är ett evenemang som ordnas nu för tredje gången. Sjökabelhallen har tidigare erövrats av till exempel streetdansare, filmskapare, cirkusartister, gymnaster och många andra entusiaster och proffs inom scenkonst. Det har varit människor i alla åldrar, och de har kommit antingen ensamma eller i olika grupper. Evenemanget har tagits positivt emot och fått entusiastisk feedback. Denna gång ordnas evenemanget för första gången på en vardagskväll.

- Idén till dessa öppet hus-evenemang kom ursprungligen från Frankrike. Nu tar vi idén ett steg vidare och samarbetar med kulturcentret DumBO som finns i Bologna, Italien. De anordnar ett eget liknande evenemang senare under våren. Det är jättekul att kulturcentren kan lära sig av varandra och vara med och utveckla europeisk stadskultur, säger evenemangets producent Raisa Karttunen.

- Just nu behöver vi möjligheter att träffas och göra trevliga saker tillsammans, kanske mer än någonsin. Genom att öppna Sjökabelhallen för allmänheten erbjuder vi stadsborna ett tryggt och fritt utrymme där man kan uttrycka sig och vara en aktiv aktör, fortsätter Karttunen.

Kabelfabriken erbjuder besökarna ett gratis utrymme och elektricitet. För övrigt skapas aktiviteterna i Sjökabelhallen av besökarna själva. Man kan komma antingen ensam, tillsammans med vänner, familjen eller andra likasinnade. Ta med din egen musik- eller hobbyutrustning och se vad som händer i utrymmet.

Sjökabelhallen i Kabelfabriken är 110 meter lång och 24 meter bred. Det är ett utrymme på 3 100 m2, och rymmer mer än 3 000 personer. Sjökabelhallen används 250 dagar om året och nästan varje veckoslut, men det finns också lediga dagar däremellan då lokalen öppnas för stadsborna som kan använda den fritt.

- Tanken är att evenemanget ska ordnas flera gånger om året när Sjökabelhallen är ledig. Genom att öppna lokalerna vill vi vara med och göra staden till en mer inkluderande och rolig plats att bo och leva på, säger Karttunen.

I samband med evenemanget pågår det en kampanj i sociala medier som uppmuntrar människor att uttrycka sig. Använd hastaggen #valtaakaapelitehdas och dela videoklipp och bilder av saker som intresserar dig och inspirera andra att delta.

Evenemanget är en del av det EU-stödda projektet Creative FLIP Twin Hubs.

Mer information:
Raisa Karttunen, producent, Fastighet Ab Kaapelitalo, raisa.karttunen@kaapelitehdas.fi,
tel. +358 50 371 7818

Mer nyheter