Dansens hus byggs i den nordöstra delen av Kabelfabriken - innergården får ett tak

17.3.2017 klo 15:09

Långdansen kring Dansens hus är över och huset ska byggas i den nordöstra delen av kulturcentret Kabelfabriken. Samtidigt byggs det ett tak över innergården. Projektet beräknas kosta cirka 35 miljoner euro. Enligt planerna inleds byggnadsarbetet sommaren 2018 och huset ska stå färdigt 2020.

Projektplanen för Dansens hus blev färdig i februari, och den offentliggjordes på Kabelfabriken torsdagen den 16 mars 2017. Fastighet Ab Kaapelitalo som driver kulturcentret fungerar som byggherre och huvudansvarig för projektet, medan föreningen Dansens hus r.f. driver den praktiska verksamheten i Dansens hus. Projektplanen har utarbetats sedan början av 2016, och såväl aktiva inom danskonsten som hyresgäster i Kabelfabriken har fått komma med synpunkter och önskemål. Tekniska experter har också bidragit med en viktig insats.

- Projektplanen har utarbetats med fokus på funktionalitet. Vi har velat försäkra oss om att Dansens hus blir en helhet som på ett så mångsidigt sätt som möjligt betjänar alla typer av dans. Vi har lagt ner mycket tid på att planera olika funktioner och till exempel logistik, säger Hanna-Mari Peltomäki, verksamhetsledare för Dansens hus r.f.

Dansens hus består av ett nybygge på cirka 5 290 kvadratmeter samt en cirka 1 550 kvadratmeter stor del i Kabelfabrikens gamla fabriksbyggnad som ska genomgå en totalrenovering. Den nya delen inrymmer en stor scen med 700 platser, en sidoscen, en träningslokal och andra stödlokaler. Pannhallen i Kabelfabriken blir lilla scenen i Dansens hus och i fabriksbyggnaden öppnas en restaurang. Dansens hus för med sig nya vindar till Kabelfabriken.  

- Det här är en otrolig möjlighet. Medan vi utarbetade projektplanen var vårt motto att planera ett så bra Dansens hus som möjligt. Samtidigt ville vi göra Kabelfabriken till någonting ännu bättre. Därför bjöd vi in alla våra långvariga hyresgäster till en intervju förra sommaren. Intervjuerna fungerade sedan som en kompass i vår projektplanering vid sidan av intervjuer med olika dansutövare. Vi fick många goda idéer som vi tog hänsyn till i projektplaneringen, säger vd för Fastighet Ab Kaapelitalo Kai Huotari.

Samtidigt med byggandet av Dansens hus byggs det ett tak över innergården i Kabelfabriken. Det innebär att det framöver är möjligt att ordna olika kulturevenemang på innergården. Den östra delen av innergården ska bli ett uppvärmt utrymme. Den östra delen blir en gemensam foajé för såväl Dansens hus som alla andra aktörer i Kabelfabriken. Den västra delen täcks för regn. I och med detta kommer hela logistiken i kulturcentret att flyttas från innergården till utsidan av byggnaden, vilket gör innergården mycket mer välkomnande och avlägsnar problemet med fotgängare som kolliderar med fordonstrafik och vice versa. För att trafiken ska löpa smidigt ska det till den västra delen av byggnaden byggas två infarter till källarvåningen.

- Nybygget kommer att byggas i Kabelparken. Ett nytt och ersättande parkområde anläggs i den allmänna parkeringsplatsen intill Kabelfabriken. Den nya kultur- och konstparken ska bli lika stor som den gamla, vilket gör det möjligt att ordna olika evenemang i parken, säger stadsplanerare Jari Huhtaniemi från stadsplaneringsverket.

Projektplaneringen och ändringen av detaljplanen inleddes våren 2017. I denna process deltar grannar, aktiva inom dans samt hyresgäster i Kabelfabriken. Målet är att besluta om den arkitektoniska helheten fram till sommaren, fastställa den nya planen i början av 2018 och inleda byggnadsarbetet sommaren 2018. Enligt planerna ska Dansens hus stå färdigt 2020.

Projektets chefsarkitekt är Teemu Kurkela från JKMM Arkkitehdit Oy och ansvarig byggnadsplanerare Pia Ilonen från arkitektur- och designbyrå Talli Oy. Haahtela-rakennuttaminen Oy fungerar som byggnadskonsult i projektet.

Dansens hus beräknas kosta 34,8 miljoner euro. 15 miljoner euro kommer från Jane och Aatos Erkkos stiftelse, 6 miljoner från Helsingfors stad, 6 miljoner är statligt bidrag och resten, dvs. 7,8 miljoner euro, betalas av Fastighet Ab Kaapelitalo.

Mer information:
vd Kai Huotari, Fastighet Ab Kaapelitalo, kai.huotari@kaapelitehdas.fi, tel. 050 384 1557

Projektplanen (pdf, på finska)

Stadsplaneringsverket informerar om hur projektet fortskrider: hel.fi/suunnitelmat

kaapelitehdas.fi
tanssintalo.fi
jkmm.fi 
talli.fi
haahtela.fi

 

Tillbaka till Dansens hus pressmeddelanden