
Taiteilijatapaamisessa Sinikka Sokka
Teatterimuseon lokakuun taiteilijatapaamisen vieras on näyttelijä, laulaja Sinikka Sokka. Hänen uransa ja muistojensa kautta piirretään kuvaa teatterikoulutuksesta 1970-luvun taiteellisissa ja poliittisissa myrskyissä. Sokkaa haastattelee toimittaja Kirsikka Moring.
1970-luku muistetaan ryhmäteatteriliikkeen synnystä, poliittisesta laululiikkeestä ja opiskelijaliikehdinnästä, joiden ytimessä Sokkakin uransa aloitti.
Aivan ensimmäiset askeleensa näyttelijänä Sinikka Sokka otti jo lapsena Ylen Pikku Heidi -kuunnelmassa ja Suomen television lapsiteatterissa. Näyttelijäopinnot Teatterikoulussa Kansallisteatterin vintillä alkoivat vuonna 1970. Samoihin aikoihin hän oli mukana perustamassa lauluyhtye Agit Propia, jossa hän lauloi koko yhtyeen olemassaolon ajan.
Vähän valmistumisensa jälkeen Sokka kutsuttiin vastaperustettuun KOM-teatteriin, josta hän siirtyi reilun 10 vuoden kuluttua musikaalituotantoihin panostaneeseen Helsingin Kaupunginteatteriin.
Pitkällä urallaan Sinikka Sokka on esiintynyt lukuisten suomalaisten teattereiden näyttämöillä, televisiotuotannossa ja elokuvien ääninäyttelijänä. Hän on levyttänyt mm. Muksut-yhtyeen, Agit Propin ja KOM-teatterin riveissä sekä julkaissut soololevyjä.
Tällä hetkellä Sokan voi nähdä Turun Kaupunginteatterin Cabaret-musikaalissa.
Teatterimuseon syksyn taiteilijatapaamisten teemana on suomalainen teatterikoulutus.
Toimittaja Kirsikka Moringin ja vaihtuvan taiteilijavieraan keskusteluista rakentuu neliosainen pohdinta suomalaisen teatterikoulutuksen vuoristoradasta, juurista ja kansainvälistymisestä.
Foto: Satu Kemppainen / Turun Kaupunginteatteri: Sinikka Sokka
www.teatterimuseo.fi/fi/Taiteilijatapaamisessa-1410-Sinikka-Sokka