Info

Kabelfabriken är det största kulturcentret i Finland. I Kabelfabriken finns bl.a. 3 museer, 10 gallerier, dansteatrar, konstskolor och många konstnärer, band och företag. I lokalerna som kan hyras ordnas konserter, utställningar, festivaler och mässor. Cirka 900 människor arbetar i Kabelfabriken dagligen, och enbart de evenemangslokaler som hyrs ut för kort tid besöks av 340 000 människor om året.

Kabelfabriken

- Ett öppett kulturcentrum

Kabelfabriken har en yta på fem hektar och den är fylld med kultur! Den totala ytan är cirka 56 000 kvadratmeter, vilket gör Kabelfabriken till Finlands största och mångsidigaste kulturcentrum. I Kabelfabriken finns bl.a. tre museer, 10 gallerier, dansteatrar, konstskolor samt många konstnärer, band och kreativa företag.

I fabriken där man tidigare tillverkade kablar finns massor av saker att göra, se och uppleva - för olika åldrar och för årets varje dag. Kabelfabriken hyr 3 olika evenemangslokaler, bastu och 3 möteslokaler för kortvarigare hyresgäster. I husets lokaler ordnas mässor, festivaler, konserter och utställningar för stadsbor som älskar kultur - året om.

Kabelfabriken förvaltas av Fastighet Oy Kaapelitalo som ägs av Helsinfors stad. Den grundreparerar och hyr gamla insturibyggnader för de som jobbar med konst, kultur och artverk. Sedan början av 2008 har bolaget disponerat över Söderviks gamla energiproduktionsområde. I slutet av 2019 bolaget köpt Orions tidigare huvudkontor och läkemedelsfabrik belägen på Nilsiägatan 10 i Vallgård.

Det finns sammanlagt drygt 300 långvariga hyresgäster med sina underhyresgäster. Målet är att hitta en sådan grupp aktörer som stödjer både utvecklingen som helhet och varandra.

Byggandet av dansens hus förnyas kulturcentret. Byggprojektet beräknas stå färdigt 2021. Följ arbetet och hur det fortlöper på adressen tanssintalorakentuu.fi.

Kabelfabriken är medlem i nätverket i självständiga europeiska kulturcentras Trans Europe Halles. Idag består nätverket av ca. 70 center i Europa.

Foto: Kuvio Oy / Martin Sommerschield

Foto: Heikki Kouvo