Galleria Vaaga: Helena Kangas

13.11.2.12.2018

GALLERIA VAAGA: HELENA KANGAS - HUORA VAI MADONNA
13.11.-2.12.2018, Galleria Vaaga, Kaapelitehdas

Kuinka olla hyvä nainen?

Vahva vai alistuva? Itsenäinen vai tukija? Avoimen seksuaalinen vai siveä? Nöyrä vai rohkea? Sopuisa vai röyhkeä? Suorasanainen vai diplomaattinen? Ulkonäöstään neuroottinen vai välinpitämätön? Ja sulkevatko nämä kuvaukset edes toisiaan pois?

Vaikka tasa-arvossa on päästy pitkälle, kulttuurissamme elävät tiukasti mielikuvat siitä, minkälaisia kenkiä kunnon naiset käyttävät, missä asennossa he saavat jalkojansa pitää, mikä punaisen sävy on vaatteissa sovelias tai mitä hameen helman pituus kertoo naisesta. Adjektiivia "huorahtava" käytetään aika ajoin arjessa kuvaamaan vaatteita tai ulkonäköä, mutta tarkkaa määritelmää sille ei ole. Liian paljastavasti ei saisi pukeutua, mutta liian peittävästäkin pukeutumisesta tulee sanomista.

Miksi termi "huono nainen" viittaa niin usein seksuaalisesti aktiiviseen naiseen, sen sijaan että sillä viitattaisiin vaikkapa epälojaalisti tai epäkunnioittavasti käyttäytyvään naiseen? Nainen ei myöskään saisi pihdata, mutta toisaalta hän ei saisi olla seksuaalisesti aktiivinenkaan, ei ainakaan aktiivisempi kuin mies.

Näyttelyssäni olen halunnut käsitellä näitä teemoja. Katsoja voi itse määritellä, mitkä maalausten hahmot ovat "hyviä naisia", mitkä taas "huonoja naisia" -ovatko he huoria vai madonnia - tai sitten jotain ihan muuta.

- Helena Kangas

Avoinna / Öppet / Open:
Ma-su / Mån-Sön / Mon-Sun 9-20

Vapaa pääsy / Fritt inträde / Free entrance.

Galleria Vaaga
E-porras, 4. krs. / E-trappan, 4. vån. / Staircase E, 4th floor

La-su sisäänpääsy D-portaan kautta. / Lör-sön inträde via D-trappan. / On weekends entrance from staircase D.