Galleria Vaaga: Sara Rantanen

26.3.14.4.2019

GALLERIA VAAGA: SARA RANTANEN - HUONOT POLVET
26.3.-14.4.2019, Galleria Vaaga, Kaapelitehdas

Maalaaminen on nähdyksi tulemista, ennen kaikkea itselle. Kun teen kuvan, annan siihen ilmestyneelle tapahtumalle arvon; sinä olet totta minulle, minä näen sinut. Ensimmäisessä yksityisnäyttelyssäni on teoksia kolmen vuoden maalausopintojeni ajalta.

Maalaan vähitellen kankaalla avautuvia näkyjä joissa saattaa rinnastua yllättäviä asioita. Jäljitän kummallisia, epämiellyttäviäkin tunteita, linkkejä sisäisen todellisuuden ja fyysisen kehon välillä: miksi rintalastan alla tuntuu painetta ahdistuneena, miksi vihastuessa klitoris nytkähtää. Maalauksissani on useimmiten jokin rujo, makaaberi hahmo, vääntynyt ja itselleen vahingollinen. Ne saavat muotonsa tehdessä ja aina yllättävät minut.

Lähestyn kuvaa ensisijaisesti muodon kautta. Revitty paperi on herkkä ja hauras, vahingoitettu. Kun sitä rypistää ja liimaa teokseen mytyksi, muuttuu se lihalliseksi ja groteskiksi. Seksuaalisuus ja väkivalta ovat läsnä. Myös huumori. Ohuet värikerrokset pellavalla tuovat mieleen rapistuneet freskot. Valmiista teoksista on johdettavissa päätelmiä psykoanalyysista tarkoituksenmukaiseen provokaatioon.

Huonot polvet -näyttelyyn olen koonnut maalauksia jotka käsittelevät lapsuuden muistoja ja polvelta polvelle periytyvää traumaa. Millä tavoin isoäidiltä alaspäin valunut suru tuntuu edelleen minun kehossani? Ketä vastaan taistelen kun kamppailen varjon kanssa? Entä kun kamppailen maalatessani?

- Sara Rantanen on Vapaan Taidekoulun toisen vuosikurssin opiskelija. Hänellä on huonot polvet, mutta hän juoksee silti.

Avajaiset tiistaina 26.3.2019 klo 17-19.

Avoinna / Öppet / Open:
Ma-su / Mån-Sön / Mon-Sun 9-20

Vapaa pääsy / Fritt inträde / Free entrance.

Galleria Vaaga
E-porras, 4. krs. / E-trappan, 4. vån. / Staircase E, 4th floor

La-su sisäänpääsy D-portaan kautta. / Lör-sön inträde via D-trappan. / On weekends entrance from staircase D.