SULJETTU: Suomen valokuvataiteen museo: Suomen passin historiaa

17.1.–24.5.2020

SUOMEN VALOKUVATAITEEN MUSEO: KEHON KIRJAAMINEN – SUOMEN PASSIN HISTORIAA
17.1.–24.5.2020, Suomen valokuvataiteen museo, Kuvakulma, Kaapelitehdas

Tunnistusmenetelmien kehityksen ja lisääntyvän valvonnan myötä kehon suhde passiin on ollut jatkuvassa muutoksessa.

1800-luvulla passin haltijasta ei kirjattu välttämättä muuta tietoa kuin nimi. Valokuvasta tuli tärkeä tunnistamisen työkalu, kun suhteellisen vapaamuotoinen valokuva sisällytettiin passiin 1900-luvun alussa. Valokuva täydensi henkilön fyysisten tuntomerkkien kuvailua, joka oli aiempi tapa kirjata tietoja ruumiista passiin.

Vasta toisen maailmansodan jälkeen passikuva yhtenäistyi omaksi tarkkarajaiseksi kuvatyypikseen, jonka juuret juontavat kriminalistiikkaan ja antropometriaan. Biometrinen tunnistaminen on ajan myötä tarkentunut entisestään, ja nykyään sitä tehdään yhä enemmän koneluettavassa muodossa.

Passi toimii yhä sekä identifikaatiodokumenttina että suosituskirjeenä, mutta poliittisesti latautunutta on, kenelle passeja myönnetään. Rajatarkastuksissa kaikkien suosituksia ei nähdä samanarvoisina, ja joidenkin dokumentteja syynätään tarkemmin kuin toisten.

Passi kertookin erityisesti sen myöntävistä tahoista: ketä pidetään luotettavana, millä perustein ja minkälaisiin tietoihin nojautuen. Sen historia paljastaa, miten kulkuoikeutta on ajan saatossa arvioitu: Onko luotettu kulkijan sanaan, ulkomuotoon vai asiakirjan sisältämiin tietoihin? Ja onko luotettavana arvioijana pidetty toista ihmistä, vai osittain automatisoitua tietokonetta?

Avoinna:
Ti–su klo 11–18
Ke klo 11–20

Liput:
5 € / 10 €, Museokortti
Alle 18 v. ilmainen sisäänpääsy
Ilmainen sisäänpääsy joka kuun viimeinen ke klo 17-20

Kuva: Suomen konsuliviraston Ruotsissa vuonna 1941 myöntämä Suomen ulkomaanpassi. Passikuvassa kuvattava seisoo lumihangessa ulkovaatteet päällä, hansikkaat kädessä ja päähine päässä. Kuvattava ei selvästikään ole asettunut valokuvaan sen tähden, että hänet voisi kuvan avulla tunnistaa. Henkilökuva on todennäköisesti leikattu kyläkuvaajan ottamasta valokuvasta. / Oulun kansallisarkisto, Oulun lääninhallituksen lääninkanslian arkisto.