SULJETTU Teatterimuseo: Tarpeisto pääroolissa

9.10.2020–30.5.2021

SULJETTU

TEATTERIMUSEO: TARPEISTO PÄÄROOLISSA
9.10.2020-31.5.2021, Teatterimuseo, Kaapelitehdas

Se voi olla minkä kokoinen tahansa, mistä materiaalista ja missä olomuodossa hyvänsä. Se voi olla pieni kuin nuppineula tai suuri kuin dinosaurus. Se voi olla luonnosta löydetty kivi tai ihmisen valmistama esine. Näyttämöllä esineestä tulee tarpeistoa, jolla on rooli.

Tarpeisto pääroolissa -näyttely tuo näkyväksi tarpeiston, ja sen roolin esittävissä taiteissa.

Esittävien taiteiden ystävät tuntevat lavastajan, pukusuunnittelijan ja valosuunnittelijan työtä, mutta kuinka moni osaa kertoa, mitä tarpeistosuunnittelu on? Näyttämöltä puuttuisi jotakin olennaista, jos Hamlet jäisi ilman pääkalloa tai Lumikki ilman omenaa. Tarpeisto pääroolissa vastaa tarpeeseen esitellä tarpeiston roolia näyttämötaiteen välttämättömänä ja tärkeänä elementtinä.

Näyttelyssä pääsee herkuttelemaan tarpeistolla, kurkistamaan tarpeistonvalmistajan työhuoneeseen sekä tutkimaan tarpeistoa ja sen roolia monista eri kulmista. Näyttely tuo näkyviin tarpeiston monipuolisuuden: tarpeisto osoittaa paikkaa tai aikaa, kuljettaa juonta, toimii vastanäyttelijänä, etäännyttää, asettaa rajoja, luo mielleyhtymiä, pakottaa ajattelemaan, ottaa kantaa, politikoi, vihastuttaa, koristaa, ihastuttaa, ällöttää, naurattaa – tarpeisto on hermorata katsojan mielen ja näyttämökuvan välillä.

Avoinna:
Ti, to–su klo 11–18
Ke klo 11–20

Liput:
5 € / 10 €, Museokortti
Ilmainen sisäänpääsy joka kuun viimeinen ke klo 17-20

Kuva: Heikki Suomi