Tanssin talo rakentuu / Va­lo­tai­de­kil­pai­lu

Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH kutsuvat suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia taiteilijoita ottamaan osaa kiinteän valotaideteoksen toteuttamiseksi Kaapelitehtaan yhteyteen rakennettavan Tanssin talon Tapahtumatorille. Näyttävästä Tapahtumatorista tulee Tanssin talon sisääntuloaula. Se toimii myös talon yleisölämpiönä sekä tapahtumapaikkana erilaisille tilaisuuksille. Kilpailuehdotuksia otetaan vastaan 17.11.–1.12.2020.

Tanssin talon Tapahtumatorin valotaidekilpailu

Valotaidekilpailun tulokset julkistettiin 21.12.2020 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kilpailun voittajaksi on valittu Eetu Huhtalan teosehdotus ”Toinen”. Huhtala palkitaan kilpailun pääpalkinnolla, joka on 5500 euroa.

Kasper Muttosen teosehdotus ”Taivaan tanssi – Sininen hetki” sijoittui kilpailussa toiselle sijalle ja palkitaan palkintosummalla 3000 euroa.

Kolmas palkinto, 1500 euroa, myönnettiin Tuomas Honkasen ja Ilmari Pesosen teosehdotukselle ”Pinta”.

Tulosjulkistuksen venyttyä jouluviikolle, kilpailun sihteeri tiedotti järjestäjän toivomuksesta osallistuneita välittömästi tulosten selvittyä, ovatko he palkittujen joukossa. Järjestäjälle ja juryn jäsenille kilpailuehdotukset säilyivät voittajia lukuun ottamatta anonyymeinä.

Kiinteistö Oy Kaapelitalo aloittaa alkuvuodesta 2021 Eetu Huhtalan kanssa keskustelut voittaneen ehdotuksen toteuttamisesta Tanssin talon aulana ja lämpiönä toimivalle Tapahtumatorille.

Lue lisää: Eetu Huhtalan "toinen" voitti tanssin talon tapahtumatorin va­lo­tai­de­kil­pai­lun (21.12.2020)

--

Tila- ja toimintakuvaus

Yleistä

Tanssin talo valmistuu Helsinkiin Kaapelitehtaan yhteyteen loppuvuodesta 2021. Tanssin talo ry:n käyttöön tuleviin tiloihin tulee mm. kaksi esityssalia, harjoitussali, ravintola sekä tiloja yhdistävä Tapahtumatori.

Tanssin talon uudisrakennuksen pääsuunnittelija JKMM Arkkitehtien Teemu Kurkela on kuvaillut Tanssin talon ilmettä seuraavasti: ”Painovoimaa uhmaava leija. Teollisen ronski, maahan juurtunut kone. Taianomainen laatikko, joka on valmis vasta, kun tanssi astuu sisään”.

Tapahtumatori

Tapahtumatori on Tanssin talon sisääntuloaula, jonka kautta kuljetaan Erkko-saliin, Pannuhalliin sekä Pannuhallin kellariin. Tapahtumatori toimii myös väliaikatarjoilutilana. Näyttävä Tapahtumatori soveltuu hyvin esim. kevyisiin esitystuotantoihin, cocktailtilaisuuksiin, tuote-esittelyille ja pienimuotoisiin näyttelyihin.

Tilaa on kuvailtu mm. sanoin rujonpuoleinenteollinenei-elitistinenkonemainentehdasympäristöön sulautuva ja hyvin robustinen. Lattia on keskiharmaa teollinen betonilattia ja hieman autohallihenkinen. Pannuhallin seinä on alkuperäistä kalkkihiekkatiiltä, väriltään rusehtavan punertavaa. 

Tapahtumatorin katon talotekniikka ja runkorakenteet ovat mattamustaksi maalattuja. Tilaan tulee luonnonvaloa Pannuhallin puoleisen seinän mukaisesti kulkevasta 2,5 m x 22 m kokoisesta lasikatosta. Tilan keinovalaistus on toteutettu katossa tilaa kiertäviin kiskoihin asennetuilla valaisimilla.

Tapahtumatorin seinäpinnat ovat osin verhoiltu mustatuilla teräslevyillä, ja osassa seinäpintoja teräslevypintojen edessä on teräspaljettiverkosto. Yhden paljetin halkaisija on 150 mm. Paljettien takana on tumma teräslevyseinämä. Perforoidun paljettipinnan ja sen takana olevan seinäpinnan väli on 50 mm. Pannuhallin puoleinen seinä on rakennuksen vanhaa ulkoseinää.

Tilaan tulee aika ajoin esiintymislava sekä siihen liittyvää esitystekniikkaa. Lisäksi tilassa voi olla ripustettuina useita trussilinjoja, kuvaprojektoreita tai kaiuttimia.

Tapahtumatorin valoteos

Tapahtumatorin valoteosta suunnitellessa on tärkeää huomioida tilan monikäyttöisyys. Teos tulee olla asemoitu tilaan siten, että sen osat eivät rajoita tyypillisten esitysteknisten ratkaisujen toteuttamista. Mm. ripustuspisteisiin tulee olla vapaa pääsy, kuten myös katossa oleviin huollettaviin teknisiin kohteisiin.

Teos tulee suunnitella erityisesti valoa taiteen välineenä hyödyntäväksi teokseksi siten, että valo on teoksen päämateriaali. Mikäli teokseen liittyy valoa tukevia, heijastavia tai valoveistosmaisia rakenteita, niiden sijoittelussa on huomioitava esteetön tilan käyttö monimuotoisten tapahtumien teknisissä toteutuksissa.

Teos tulee olla myös tarvittaessa mahdollista kytkeä pois päältä, mikäli tilan muu käyttö sitä edellyttää. Teoksen tulee sopia tilan arkkitehtoniseen tunnelmaan sekä henkiä tanssin, kehollisuuden sekä liikkeen määreitä, ja niiden tunnusmerkkejä.

Valotaidekilpailu - KILPAILUKUTSU (pdf)

Tila- ja toimintakuvaus (pdf)

Tanssin talon tapahtumatorin havainnekuva (pdf)

Tapahtumatorin pohja- ja leikkauspiirustukset (pdf)

Ensimmäisen jakson kysymykset ja vastaukset 15.7.2020 (pdf)

Toisen jakson kysymykset ja vastaukset 13.11.2020 (pdf)